Nikolai II Murmansk Internasjonale lufthavn

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Nikolai II Murmansk International Airport er en sivil regional lufthavn for Murmansk. Den er lokalisert ved byen Murmashi, ca. 37 kilometer sydvest for sentrum av Murmansk. Flyplassen ble åpnet 21. juli 1976.

Faktaboks

Også kjent som

Murmansk lufthavn

For reisende fra Nord-Norge mot Russland og Asia er lufthavnen i Murmansk en vesentlig innfallsport. Lufthavnen er lokalisert ca. 24 mil fra Kirkenes.

Historie

Fra tidlig på 1960-tallet ble ruteflygninger til og fra Murmansk gjort mulig ved at man benyttet den militære flybasen Kilpyavr, som ligger nord for byen. Trafikken ble etter hvert så betydelig at myndighetene bestemte seg for å bygge en ny sivil lufthavn.

Bygging av lufthavnen i Murmashi ble påbegynt i 1971, og rullebanen ble tilpasset fly av typen Illushin IL-18 og Tupolev TU-154, som var regnet som de mest aktuelle flytypene som skulle brukes på flyplassen. Rullebanen ble anlagt i betong, og arbeidet ble gjennomført i perioden 1973–1975.

I mai 1976 landet det første flyet på lufthavnen, en Illushin Il-14. Etter dette fulgte en rekke testflygninger før lufthavnen mottok sin godkjenning for drift 5. juli 1976. 16 dager senere kunne lufthavnen avholde sin offisielle åpning. Ett år senere sto passasjerterminalen klar, og den sivile trafikken kunne ta av for alvor.

I 1978 ble det åpnet et flyplasshotell, og Aeroflot etablerte seg i regionen, med både eget regionkontor og reisebyrå.

Lufthavnen fikk i 2019 tildelt navnet Nikolai II Murmansk International Airport, for å ære den siste tsaren i Russland.

Privat eierskap

Murmansk lufthavn var i mange år eid av energiselskapet Gazprom, men ble i 2015 solgt til flyplasselskapet Novaport, som eier flere lufthavner rundt om i Russland.

I 2016 presenterte de nye eierne planer for å bygge en ny terminal for å imøtekomme den betydelige trafikkveksten de siste årene. Eierne har som målsetning at lufthavnen skal kunne trafikkere 1,7 millioner passasjerer i året innen 2030. I 2018 var passasjertallet på ca. 938 000.

I tillegg til dette presenterte den russiske regjeringen høsten 2017 planer for oppgradering av lufthavnene i Murmansk, Arkhangelsk og Solovetsk. Dette blir gjort for å kunne møte strømmen av turister fra Asia, ved å tillate landing av større langdistansefly.

Ruter mot Skandinavia

Det har i mange år blitt operert ruter fra Murmansk mot Helsingfors og Tromsø, hovedsakelig med russiske operatører. Av norske operatører har Braathens SAFE, Arctic Air og Widerøe operert ruter til Murmansk.

I sommersesongen er Murmansk lufthavn knutepunkt for fisketurisme, der reisende fra hele verden kommer for å fiske laks i elvene på Kolahalvøya.

Sommeren 2018 satte flyselskapet Nordavia i drift en nattlig rute mellom Murmansk og Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg