Gazprom

Gazprom er et russisk gasskonsern som ble grunnlagt i 1989 da Ministeriet for gassindustrien ble gjort om til statlig aksjeselskap. Selskapet ble delprivatisert i 1993 med en statlig eierandel på 40 prosent. I 2005 fikk den russiske staten igjen aksjeflertallet i selskapet. Dette er i tråd med Vladimir Putin og Dmitrij Medvedevs politikk for å sikre offentlig kontroll over strategisk industri.

Gazprom er Russlands største konsern og verdens største produsent av naturgass med kontroll over 21 prosent av verdens kjente gassreserver. Gazprom produserer det meste av Russlands naturgass og opererer landets gassrørledningsnett. Selskapet er i en monopolsituasjon når det gjelder eksport av naturgass. Det har betydelig eksport til flere europeiske land. I 2004 overtok Gazprom det statseide oljeselskapet Rosneft. Omsetningen er på nesten 30 milliarder amerikanske dollar, og selskapet har rundt 400 000 ansatte (2008).

I 1996 ble Gazprom åpnet for utenlandske investorer, og konsernet startet samarbeid med blant annet Royal Dutch/Shell, italienske Eni, tyske Ruhrgas, franske Total og amerikanske ExxonMobil.

Gazprom har vært tett forbundet med Russlands politiske ledelse. I 1992 ble selskapets styreformann Viktor Tsjernomyrdin utpekt av president Boris Jeltsin til statsminister. Dmitrij Medvedev har også vært styreformann for Gazprom.

Gazprom har aksjeflertall i gassrørledningen Nord Stream, som siden 2011 fører russisk naturgass fra Vyborg til Greifswald.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg