Solovkiøyene

Solovetsk kloster fra rundt 1450 er et betydelig turistmål.
Solovkiøyene/Solovetskij-øyene ligger i Kvitsjøen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Solovkiøyene er en øygruppe i Onegabukta i Kvitsjøen, Russland. Øyene tilhører Arkhangelsk fylke og har rundt 850 innbyggere (2015). På hovedøya Bolsjoj Solovetskij ligger Solovetsk kloster, som er en del av UNESCOs liste over verdensarv.

Faktaboks

Uttale
solovˈetskije ostrovˈa
Også kjent som

Solovetskije Ostrova

Øygruppen

Øygruppen består av følgende øyer:

  • Bolsjoj Solovetskij (246 km²)
  • Bolsjaja Muksalma (17 km²)
  • Malyj Zajatskij (1,02 km²)
  • Bolshoj Zajatskij (1,25 km²)
  • Anzerskij (47 km²)
  • Malaja Muksalma (0,57 km²)

Bolsjoj Solovetskij er hovedøy, med størst andel innbyggere. Øyene er hovedsakelig dekket av gran og furu, og har en del myr og innsjøer. Innsjøene er delvis knyttet sammen av kanaler, bygget av klostermunkene.

Samferdsel

Øygruppen har egen flyplass, Solovkij Aeroport, med flyforbindelse til Arkhangelsk. Det er båtforbindelse til Kem, og økende cruisetrafikk til øygruppen. Ved klosteret er pir for mindre cruiseskip. Større skip ligger til anker ved anløp av øygruppen.

Historie

Rundt år 1450 grunnla to munker fra Kirillo-Belozerskij-klosteret et nytt kloster på Bolsjoj Solovetskij, kalt Solovetsk kloster. Den russisk-ortodokse kirke sto sterkt, og mot slutten av 1500-tallet var klosteret blitt et stort religiøst sentrum i Russland. Med bakgrunn i dette var klosteret også en av de største landeierne i Russland.

St. Filip av Moskva ga påbud til Ivan den grusomme om å reise festningen og de store steinkirkene på Solovetskij. I det russiske keiserriket sto klosteret mot mange fiendtlige angrep.

Etter oktoberrevolusjonen ble hovedøya i 1921 omgjort til den første sovjetiske arbeidsleiren. Den første leiren i det store leirsystemet som ble kalt GULag. Arbeidsleiren ble omgjort til fengsel i 1929, og drevet som fengsler i rundt ti år. Under andre verdenskrig var øygruppen marinebase for den sovjetiske nordflåten.

Sovjetunionen erklærte øygruppen som naturreservat og historisk og arkitektonisk museum i 1974. I 1992 ble øygruppen innlemmet i UNESCOs verdensarvliste, og har blitt et betydelig turistmål. Etter kommunismens fall er deler av det gamle klosteranlegget istandsatt, og en del munker har igjen flyttet inn i de gamle bygningene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg