Henri Rousseau

Faktaboks

Henri Rousseau
Uttale
rusˈå
Født
1844
Død
1910

Henri Rousseau regnes som grunnlegger av naivismen.

Av .

Henri Rousseau, kalt le Douanier (tolleren), var en fransk maler. Han var tidligere tollfunksjonær i Paris; drog i 1860-årene med det franske ekspedisjonskorps til Mexico. Etter å ha dyrket maleriet som hobby sa han opp sin stilling i 1884. Han debuterte i 1886 på Salon des Indépendants, der han utstilte årvisst til sin død.

Rousseau ble introdusert i Paris' kunstmiljø av forfatteren Alfred Jarry og kom i kontakt med Camille Pissarro og Paul Gauguin. Han malte særlig landskapet ved Seinen og Oise i en finpenslet teknikk, befolket med enkle, borgerlige mennesker. Men han hentet også sine motiver fra fantasiens verden, merkelige dypgrønne urskoger med mennesker og dyr i mer eksotiske og mystiske omgivelser, som i Slangetemmersken (1907) og Skogen med apene (1908).

Motivet kan også få et symbolsk innhold, som i Krigen (1894). Men den naive og detaljerte stil er alltid den samme, likeledes den fint modellerende penselføring. Naivismen regnes å ha sitt utgangspunkt i Rousseau. Han grunnla et slags akademi, Association philotechnique i Paris, der han underviste i musikk og gav timer i maleri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg