Nidelva (Agder)

Nidelva i Blakstad i Froland.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Nidelva, den nederste del av Arendalsvassdraget, dannes ved sammenløpet av Nisserelva og Fyresdalsåna i Nissedal kommune, Telemark. Nidelva renner så inn i Åmli kommune, Aust-Agder, og mottar så Gjøv fra vest litt nord for tettstedet Åmli. Nidelva danner nedenfor tettstedet den sterkt forgrenede innsjøen Nelaug (140–137 moh.) og renner deretter i en sørsørvestlig retning forbi Blakstad, kommunesenteret i Froland, før den dreier skarpt mot øst ved tettstedet Rykene på grensen mellom Arendal og Grimstad. Senere renner den mot nordøst og faller i sjøen vest for Hisøy i Arendal.

Arendalsvassdraget er per 2015 utbygd med i alt 39 små og store kraftverk, 29 i Telemark og 10 i Aust-Agder. De har en samlet installert effekt på 632 MW og en midlere årsproduksjon på 2926 GWh. De største enkeltverkene ligger i Aust-Agder (maskininstallasjon i MW og midlere årsproduksjon i GWh per 2015): Rygene i Grimstad (55 MW og 316 GWh), Jørundland i Åmli (55,2 MW og 212 GWh) og Evenstad i Froland (55 MW og 123 GWh). Største kraftverk i Telemarks del av vassdraget er Åmdal i Tokke (21,1 MW og 102 GWh) og Osen i Kviteseid (16,5 MW og 67,5 GWh).

Navnet. Tolkingen av førsteleddet er usikker; det kan være av det norrøne adverbet niðr, det vil si 'elva som ligger lavt nede'; det kan også komme av gotisk nidwa, 'rust' eller latin nitere, 'skinne', det vil si 'den skinnende elva'. Det er også foreslått at navnet har forbindelse med en indoeuropeisk rot, nid, 'strømme' eller 'flyte'. Navnet Nidelva er grunnlaget for navnet på flere lokaliteter i/langs vassdraget, for eksempel sjøen Nisser og kommunennavnet Nissedal, sjøen Nelaug og gårdsnavnet og det tidligere amtsnavnet Nedenes.

Kart

Nidelva
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg