Nidelva (Agder)

Nidelva i Blakstad i Froland.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Nidelva er den nederste delen av Arendalsvassdraget, og dannes ved sammenløpet av Nisserelva og Fyresdalsåna i Nissedal kommune i Vestfold og Telemark. Nidelva renner så inn i Åmli kommune i Agder, og mottar så Gjøv fra vest litt nord for tettstedet Åmli. Nidelva danner nedenfor tettstedet den sterkt forgrenede innsjøen Nelaug (140–137 moh.) og renner deretter i en sørsørvestlig retning forbi Blakstad, kommunesenteret i Froland, før den dreier skarpt mot øst ved tettstedet Rykene på grensen mellom Arendal og Grimstad. Senere renner den mot nordøst og faller i sjøen vest for Hisøy i Arendal.

Vannkraft

Arendalsvassdraget er per 2015 utbygd med i alt 39 små og store kraftverk, 29 i Vestfold og Telemark og 10 i Agder. De har en samlet installert effekt på 632 MW og en midlere årsproduksjon på 2926 GWh. De største enkeltverkene ligger i Agder (maskininstallasjon i MW og midlere årsproduksjon i GWh per 2015): Rygene i Grimstad (55 MW og 316 GWh), Jørundland i Åmli (55,2 MW og 212 GWh) og Evenstad i Froland (55 MW og 123 GWh). Største kraftverk i Vestfold og Telemarks del av vassdraget er Åmdal i Tokke (21,1 MW og 102 GWh) og Osen i Kviteseid (16,5 MW og 67,5 GWh).

Navnet

Tolkingen av førsteleddet er usikker; det kan være av det norrøne adverbet niðr, det vil si 'elva som ligger lavt nede'; det kan også komme av gotisk nidwa, 'rust' eller latin nitere, 'skinne', det vil si 'den skinnende elva'. Det er også foreslått at navnet har forbindelse med en indoeuropeisk rot, nid, 'strømme' eller 'flyte'. Navnet Nidelva er grunnlaget for navnet på flere lokaliteter i/langs vassdraget, for eksempel sjøen Nisser og kommunennavnet Nissedal, sjøen Nelaug og gårdsnavnet og det tidligere amtsnavnet Nedenes.

Kart

Nidelva
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg