Hisøya ved Hisøstrømmen
Hisøy
Flyfoto over Hisøy med Arendal sentrum i bakgrunnen.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY 2.0

Hisøy er en øy i Arendal kommune i Agder, sør for bysenteret, utenfor munningen av Nidelva. Hisøya er skilt fra Tromøya ved Galtesund i øst. Den utgjør 8,1 km2 . Høyeste punkt er 99 moh. nordvest på øya. Hisøya grenser til Raet nasjonalpark.

Den tetteste bosetningen er rundt Kolbjørnsvik i nord, administrasjonssenter i den tidligere kommunen Hisøy, i de vestre og sentrale delene av øya, sør for Strømbrua til fastlandet, samt i Sandvika på nordøstsiden. Sentralt på øya ligger Hisøy kirke, en korskirke i tre fra 1849. Hisøy er knyttet til fastlandet også ved Vippa bru i sørvest. Både denne og Strømbrua ligger på fylkesvei 420 mellom Arendal og Grimstad. Det er hyttebebyggelse og friområder i sørøst og sør.

Det er elektroteknisk industri (Kitron AS) på Tangen lengst vest på øya, i munningen av Nidelva. På sørøstsiden av øya ligger Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Flødevigen. Ved Grødevigen på østsiden ble det angivelig utvunnet gull, Hisøygull, i årene rundt 1650.

Navnet er opprinnelig et norrønt gårdsnavn Hís, og betyr trolig avskåret dyrehud, her i betydningen 'den avskårne'.

Kart

Hisøy
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg