Åmdal kraftverk, vannkraftverk i Tokke kommune, Telemark. Hovedvassdrag Nidelva i Arendalsvassdraget. Fra magasinene Folurdvatn (809-796 moh.) og Borsæ (756-743 moh.) utnyttes vannet først i Gausbu kraftverk (7,2 MW, 37 GWh). Deretter renner det ned til Gausbuvatn (663 moh.) og videre til Hylebuhylen (657-653 moh.) før det går inn i den 5,8 km lange tunnelen og den 575 meter lange rørgata som fører ned til stasjonen. Fallhøyden er 261 meter. Stasjonen er bestykket med et francis-aggregat som yter 21 MW. Midlere årsproduksjon er på 143 GWh.

Åmdal kraftverk ble satt i drift i 1953. Kraftutbyggingen kom i stand som et resultat av samarbeid mellom lokalsamfunnet og storindustrien under industrireisningsperioden etter krigen. Kraften gikk de første årene stort sett med til den voksende industrireisningen i området, særlig Norsk Hydro sin magnesiumproduksjon på Herøya.

Kraftverket drives av Skafså Kraftverk ANS og eies av Vest-Telemark Kraftlag AS (67%) og Norsk Hydro Produksjon (33%), datterselskap av Norsk Hydro ASA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.