Åmdal kraftverk, vannkraftverk i Tokke kommune, Telemark. Hovedvassdrag Nidelva i Arendalsvassdraget. Fra magasinene Folurdvatn (809-796 moh.) og Borsæ (756-743 moh.) utnyttes vannet først i Gausbu kraftverk (7,2 MW, 37 GWh). Deretter renner det ned til Gausbuvatn (663 moh.) og videre til Hylebuhylen (657-653 moh.) før det går inn i den 5,8 km lange tunnelen og den 575 meter lange rørgata som fører ned til stasjonen. Fallhøyden er 261 meter. Stasjonen er bestykket med et francis-aggregat som yter 21 MW. Midlere årsproduksjon er på 143 GWh.

Åmdal kraftverk ble satt i drift i 1953. Kraftutbyggingen kom i stand som et resultat av samarbeid mellom lokalsamfunnet og storindustrien under industrireisningsperioden etter krigen. Kraften gikk de første årene stort sett med til den voksende industrireisningen i området, særlig Norsk Hydro sin magnesiumproduksjon på Herøya.

Kraftverket drives av Skafså Kraftverk ANS og eies av Vest-Telemark Kraftlag AS (67%) og Norsk Hydro Produksjon (33%), datterselskap av Norsk Hydro ASA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.