Åmdal kraftverk

Artikkelstart

Åmdal kraftverk er et vannkraftverk i Tokke kommune, Vestfold og Telemark fylke. Vassdraget er Nidelva i Arendalsvassdraget.

Fra magasinene Folurdvatn (809–796 moh.) og Borsæ (756–743 moh.) utnyttes vannet først i Gausbu kraftverk (7,2 MW, 37 GWh). Deretter renner det ned til Gausbuvatn (663 moh.) og videre til Hylebuhylen (657–653 moh.) før det går inn i den 5,8 km lange tunnelen og den 575 meter lange rørgata som fører ned til stasjonen. Fallhøyden er 252 meter. Stasjonen er bestykket med et francis-aggregat som yter 21 MW. Midlere årsproduksjon er på 143 GWh.

Åmdal kraftverk ble satt i drift i 1953. Kraftutbyggingen kom i stand som et resultat av samarbeid mellom lokalsamfunnet og storindustrien under industrireisningsperioden etter andre verdenskrig. Kraften gikk de første årene stort sett med til den voksende industrireisningen i området, særlig Norsk Hydros magnesiumproduksjon på Herøya.

Kraftverket drives av Skafså Kraftverk ANS og eies av Vest-Telemark Kraftlag AS (67 prosent) og Hydro Energi AS (33 prosent), datterselskap av Norsk Hydro ASA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg