NTE

.

Artikkelstart

NTE (forkortelse for Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk) er et norsk energiselskap med hovedkontor i Steinkjer i Trøndelag.

Faktaboks

Også kjent som

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk

Selskapet er organisert som konsern med tre heleide datterselskaper; NTE Energi AS (kraftproduksjon, energiforvaltning, teknologiutvikling), NTE Marked AS (Strømsalg til kunder) og NTE Elektro (installasjon, fiber, service). Andre forretningsområder er organisert som selskaper under disse. Nett-tjenestene forvaltes fra 1. november 2019 av et eget konsern, Tensio AS, som er etablert av TrønderEnergi og NTE i fellesskap.

Avdelingskontorer med installasjonsavdelinger ligger spredt over hele fylket. NTE har dessuten eierandeler i en rekke andre selskaper i Trøndelag. Utbygging av vindkraft skjer i samarbeid med TrønderEnergi gjennom selskapet Sarepta Energi AS.

NTEs kraftverker har en samlet gjennomsnittlig årsproduksjon på omkring 3900 GWh. Selskapet har 23 vannkraftverk, samt en vindpark i Ytre Namdal. Strømnettet hadde i 2016 en utstrekning på ca. 13 000 km, med 85 000 nettkunder. Konsernet hadde i 2018 en omsetning på 3,18 mrd. kr. Antall ansatte er ca. 750.

Historie

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk ble etablert av Nord-Trøndelag fylkeskommune i 1919 og åpnet sin første kraftstasjon, Follafoss, i 1923. I 1946 begynte selskapet også kraftproduksjon i Namsen, Fiskumfoss. Hovedtyngden av produksjonen skjer i dag i Kraftverkene i Øvre Namsen.

Bedriften har utviklet seg til å bli et av de største energiselskapene i landet. Dette har skjedd ved en sammenhengende utbygging av vannkraft, at mindre kommunale elverk er kjøpt opp og ved at nye forretningsområder er blitt etablert.

Selskapsformen ble i 1998 endret fra forvaltningsbedrift til fylkeskommunalt foretak. Videre er NTE drevet som aksjeselskap i 2007 og konsernmodell fra 2008. På grunn av regjeringen Solbergs kommunereform ble aksjene i selskapet, som siden starten har vært 100 prosent eid av fylkeskommunen, fordelt på de enkelte kommunene i tidligere Nord-Trøndelag fylke. Disse kommunene står fra 1. januar 2018 som eiere av selskapet. I 2019 ble et felles nettkonsern for hele Trøndelag, Tensio AS, etablert i samarbeid med TrønderEnergi i Trondheim.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg