Faktaboks

NTE

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk

Offisielt navn
NORD-TRØNDELAG ELEKTRISITETSVERK AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Steinkjer
Stiftet
10.03.2008
Daglig leder
Christian Stav
Styreleder
Jon Håvard Solum
.

NTE (forkortelse for Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk) er et norsk energiselskap med hovedkontor i Steinkjer i Trøndelag.

Selskapet er organisert som konsern med tre heleide datterselskaper; NTE Energi AS (kraftproduksjon, energiforvaltning, teknologiutvikling), NTE Marked AS (Strømsalg til kunder) og NTE Elektro (installasjon, fiber, service). Andre forretningsområder er organisert som selskaper under disse. Nett-tjenestene forvaltes fra 1. november 2019 av et eget konsern, Tensio AS, som er etablert av TrønderEnergi og NTE i fellesskap.

Avdelingskontorer med installasjonsavdelinger ligger spredt over hele fylket. NTE har dessuten eierandeler i en rekke andre selskaper i Trøndelag. Utbygging av vindkraft skjer i samarbeid med TrønderEnergi gjennom selskapet Sarepta Energi AS.

NTEs kraftverker har en samlet gjennomsnittlig årsproduksjon på omkring 3900 GWh. Selskapet har 23 vannkraftverk, samt en vindpark i Ytre Namdal. Strømnettet hadde i 2016 en utstrekning på ca. 13 000 km, med 85 000 nettkunder. Konsernet hadde i 2018 en omsetning på 3,18 mrd. kr. Antall ansatte er ca. 750.

Historie

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk ble etablert av Nord-Trøndelag fylkeskommune i 1919 og åpnet sin første kraftstasjon, Follafoss, i 1923. I 1946 begynte selskapet også kraftproduksjon i Namsen, Fiskumfoss. Hovedtyngden av produksjonen skjer i dag i Kraftverkene i Øvre Namsen.

Bedriften har utviklet seg til å bli et av de største energiselskapene i landet. Dette har skjedd ved en sammenhengende utbygging av vannkraft, at mindre kommunale elverk er kjøpt opp og ved at nye forretningsområder er blitt etablert.

Selskapsformen ble i 1998 endret fra forvaltningsbedrift til fylkeskommunalt foretak. Videre er NTE drevet som aksjeselskap i 2007 og konsernmodell fra 2008. På grunn av regjeringen Solbergs kommunereform ble aksjene i selskapet, som siden starten har vært 100 prosent eid av fylkeskommunen, fordelt på de enkelte kommunene i tidligere Nord-Trøndelag fylke. Disse kommunene står fra 1. januar 2018 som eiere av selskapet. I 2019 ble et felles nettkonsern for hele Trøndelag, Tensio AS, etablert i samarbeid med TrønderEnergi i Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

NTE
Sektorkode
1520 Kommunalt eide aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
35.111 Produksjon av elektrisitet fra vannkraft

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg