Arbeids- og sosialdepartementet

Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) har det overordnede ansvaret for å utforme en helhetlig politikk for arbeidsmarked, arbeidsliv, levekår, arbeidsrettede ytelser, sosiale stønader og pensjoner. Det har også ansvaret for å koordinere arbeidet for fattigdomsbekjempelse.

Anniken Hauglie fra Høyre er Arbeids- og sosialminister.

ASD har en rekke underliggende etater. Disse inkluderer NAV, Arbeidstilsynet, Pensjonstrygden for sjømenn, Petroleumstilsynet, Statens arbeidsmiljøinstitutt, Statens pensjonskasse og Trygderetten. I tillegg har ASD en rekke tilknyttede virksomheter, henholdsvis Arbeidsretten, Riksmekleren og Norsk arbeidslivsforum.

Historikk

Arbeids- og sosialdepartementet ble opprinnelig opprettet i 1885 og har siden den gang hatt navn som Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Kommunal- og arbeidsdepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Arbeidsdepartementet.

Arbeids- og sosialdepartementet ble opprettet i 2004 og overtok da funksjonene fra det tidligere Sosialdepartementet samt deler av arbeidsområdet til det tidligere Arbeids- og administrasjonsdepartementet og fra Kommunal- og regionaldepartementet. Navnet Sosialdepartementet forsvant da Arbeids- og inkluderingsdepartementet ble opprettet i 2006, og de sosiale sakene ble da integrert i Arbeidsdepartementet. I tillegg ble innvandrings- og integreringssaker og same- og minoritetssaker overført fra Kommunal- og regionaldepartementet.

Arbeidsdepartementet ble opprettet 1. januar 2010. Da ble innvandrings- og integreringssaker og same- og minoritetssaker overført til henholdsvis Justis- og politidepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

  • 1885 - 1946: Arbeidsdepartementet
  • 1946 - 1948: Sosialdepartementet
  • 1948 - 1989: Kommunal- og arbeidsdepartementet
  • 1990 - 1992: Arbeids- og administrasjonsdepartementet
  • 1993 - 1997: Kommunal- og arbeidsdepartementet
  • 1998 – 2004: Arbeids- og administrasjonsdepartementet
  • 2004 - 2005: Arbeids- og sosialdepartementet
  • 2006 - 2009: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
  • 2010 - 2014: Arbeidsdepartementet
  • 2014 - d.d: Arbeids- og sosialdepartementet

Oversikt over statsråder i Arbeidsdepartementet finnes i tabellen over Norge - Statsråder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg