Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) har det overordnede ansvaret for å utforme en helhetlig politikk for arbeidsmarked, arbeidsliv, levekår, arbeidsrettede ytelser, sosiale stønader og pensjoner. Det har også ansvaret for å koordinere arbeidet for fattigdomsbekjempelse.

Anniken Hauglie fra Høyre er Arbeids- og sosialminister.

ASD har en rekke underliggende etater. Disse inkluderer NAV, Arbeidstilsynet, Pensjonstrygden for sjømenn, Petroleumstilsynet, Statens arbeidsmiljøinstitutt, Statens pensjonskasse og Trygderetten. I tillegg har ASD en rekke tilknyttede virksomheter, henholdsvis Arbeidsretten, Riksmekleren og Norsk arbeidslivsforum. 

Arbeids- og sosialdepartementet ble opprinnelig opprettet i 1885 og har siden den gang hatt navn som Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Kommunal- og arbeidsdepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Arbeidsdepartementet.

Arbeids- og sosialdepartementet ble opprettet i 2004 og overtok da funksjonene fra det tidligere Sosialdepartementet samt deler av arbeidsområdet til det tidligere Arbeids- og administrasjonsdepartementet og fra Kommunal- og regionaldepartementet. Navnet Sosialdepartementet forsvant da Arbeids- og inkluderingsdepartementet ble opprettet i 2006, og de sosiale sakene ble da integrert i Arbeidsdepartementet. I tillegg ble innvandrings- og integreringssaker og same- og minoritetssaker overført fra Kommunal- og regionaldepartementet. 

Arbeidsdepartementet ble opprettet 1. januar 2010. Da ble innvandrings- og integreringssaker og same- og minoritetssaker overført til henholdsvis Justis- og politidepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

  • 1885 - 1946: Arbeidsdepartementet
  • 1946 - 1948: Sosialdepartementet
  • 1948 - 1989: Kommunal- og arbeidsdepartementet
  • 1990 - 1992: Arbeids- og administrasjonsdepartementet
  • 1993 - 1997: Kommunal- og arbeidsdepartementet
  • 1998 – 2004: Arbeids- og administrasjonsdepartementet
  • 2004 - 2005: Arbeids- og sosialdepartementet
  • 2006 - 2009: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
  • 2010 - 2014: Arbeidsdepartementet
  • 2014 - d.d: Arbeids- og sosialdepartementet

Oversikt over statsråder i Arbeidsdepartementet finnes i tabellen over Norge - Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.