Aetat var en statlig etat under Arbeids- og administrasjonsdepartementet som i 2006 inngikk i den nye arbeids- og velferdsetaten, NAV. NAV innebar en sammenslåing av Aetat og trygdeetaten, og i perioden 2006-11 ble det etablert NAV-kontor i alle landets kommuner.

Aetat var en forkortelse for Arbeidsmarkedsetaten. Etaten utgikk fra Arbeidsdirektoratet som ble opprettet 1945 blant annet for å forebygge og avhjelpe arbeidsløshet. Etter omorganiseringen i 2000 fikk samtlige enheter i etaten nye navn med Aetat som samlenavn.

Aetat skulle blant annet forestå den offentlige arbeidsformidlingen og virke for jevn og tilstrekkelig sysselsetting. Aetat ble ledet av Aetat Arbeidsdirektoratet, og bestod på fylkesplan av 18 Aetatavdelinger (de tidligere fylkesarbeidskontorene), og av avdelinger på lokalnivå (tidligere arbeidskontorer), samt Aetat arbeidsrådgivning, Aetat arbeidslivstjeneste, Aetat utland, Aetat dagpengekontroll og Aetat vikar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg