Marimba, 2012
Marimba har status som nasjonalinstrument i Guatemala. Ofte spiller flere musikere på samme instrument.
Ana Nitmar
Den guatemalske musikeren Ana Nitmar, som blander maya-tradisjoner og annen folkemusikk, under en konsert i 2009.
Av .

Musikklivet i Guatemala har tre dominerende tradisjoner: mayafolkets musikk, ladinomusikken med spanske røtter og den europeiske kunstmusikken; i tillegg kommer moderne populærmusikkstiler.

Urbefolkningens musikk

Arkeologisk dokumentasjon, avbildninger og skriftlige kilder forteller om et rikt musikkliv i den gamle mayasivilisasjonen. Mayaenes viktigste instrumenter var fløyte, okarina, trompet, tromme, rasler, og spalttromme.

Den nåværende befolkningen opprettholder i fjellområdene en av de sterkeste musikktradisjoner blant urinnvånere i Nord- og Mellom-Amerika. Musikk tillegges stor vekt innenfor både den offentlige og private sfære: i rituelle sammenhenger og feiringer knyttet til jordbruket, religiøse og verdslige høytider, som landsbyfester og feiringer av de ulike helgener. Fløyter, trommer og spalttrommer, trompet, marimba, ulike fiolin- og gitartyper og harpe gir instrumentalmusikken en variert og festlig karakter. Vokalmusikken omfatter både uramerikanske rituelle former og former avledet fra spansk liturgisk musikk.

Ladinomusikken

Ladinomusikken blomstrer særlig i mer urbane områder. Dens spanske røtter er tydelige, men påvirkning fra meksikansk, colombiansk og vestindisk musikk så vel som nordamerikansk popmusikk gjør seg også gjeldende. Den mest populære formen, son guatemalteco, regnes som Guatemalas nasjonaldans. Det er en pardans til sang og musikk på marimba eller 6- og 12-strengede gitarer, mindre gitarer og maracas. Noen trekk ved dansen (stampingen med føttene) minner om spansk flamenco.

Det mest populære folkeinstrumentet, som har vunnet innpass i både maya- og ladinomusikken, er marimba, som ble innført med slavene i tidlig kolonitid. Ved feiringen av uavhengigheten i 1821 fikk marimbaen status som nasjonalinstrument.

Kunstmusikk

Innføringen av spansk kirkemusikk tok til umiddelbart etter erobringen. Katedralen i Ciudad de Guatemala (bygd 1534) ble et viktig musikalsk senter. Komposisjoner av spanske og flamske mestere, så vel som av lokale musikere, ble fremført. Kirken var nærmest enerådende innenfor kunstmusikken frem til 1800-tallet, da et offentlig musikkliv tok form. Guatemalas filharmoniske selskap ble opprettet 1813, nasjonalt musikkonservatorium 1880. Impulser fra europeisk romantikk danner noe av bakgrunnen for bestrebelsene på å skape en nasjonal kunstmusikk med røtter i folkemusikken. Komponisten og pianisten Luis Felipe Arias (1876–1908) var en viktig forgrunnsfigur på denne tiden. Etter revolusjonen i 1944 foregikk en utbygging av orkestre, kor og akademier til et moderne musikkliv på internasjonalt nivå. Blant de ledende komponister er Joaquín Oreallana (1930–) og Jorge Sarmientos (1931–2012).

Populærmusikk

Både latinamerikanske sjangre som mariachi og salsa, og internasjonale sjangre som reggaeton, hiphop og heavy metal, er populære. Den mest kjente artisten er sangeren Ricardo Arjona (født i 1964).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg