Tord Gustavsen

Faktaboks

Tord Gustavsen
født:
5. oktober 1970, Oslo

Tord Gustavsen under en konsert i London (2004).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tord Gustavsen er en norsk jazzmusiker, pianist og komponist. Han han har gjort seg gjeldende med en særegen from for lyrisk og meditativ moderne jazz, ofte med innslag av sakral musikk. Han er kjent for sitt samarbeid med en en rekke kvinnelige jazzvokalister, samt egne grupper, herunder Tord Gustaven Trio (senere utvidet til kvartett).

Bakgrunn

Gustavsen er utdannet ved jazzlinjen ved Trøndelag Musikkonservatorium i Trondheim. Han har hovedfag i musikk fra universitetet, og har dessuten studert sosiologi, psykologi og religionshistorie.

Karriere

Gustavsen startet på slutten av 1990-tallet et samarbeid med vokalisten Siri Gjære som duoen Aire & Angels. Sammen har de utgitt to album, henholdsvis Aire & Angels (1999) og Aire & Angels II (2002). Han var sterkt delaktig i Silje Nergaards enorme suksess på begynnelsen av 2000-tallet, og har ellers vært aktiv i gruppene Funky Butt og Kåre Nymarks Nymark Collective.

Trio, kvartett og ensemble

Sammen med bassisten Harald Johnsen og trommeslageren Jarle Vespestad, som Gustavsen hadde spilt med i backingbandet til Nergaard, dannet han gruppen Tord Gustavsen Trio. Trioen høstet betydelig oppmerksomhet og popularitet, også internasjonalt, med albumene Changing Places (2003) og The Ground (2005). De utgav ytterligere et album før Mats Eilertsen erstattet Johnsen på kontrabass, og sammen med Tore Brunborg på saksofon og Kristin Asbjørnsen på vokal gav de ut Restored, Returned som Tord Gustavsen Ensemble i 2009. Gruppen har senere fortsatt som kvartett uten Asbjørnsen. Sigurd Hole har i etterkant erstattet Eilertsen som gruppens bassist.

Utvalgt diskografi

  • What Was Said med Jarle Vespestad og Simin Tander (2016)

Tord Gustavsen Trio

  • Changing Places (2003)
  • The Ground (2004)
  • Being There (2007)

Tord Gustavsen Ensemble

  • Restored, Returned (2009)

Tord Gustavsen Quartet

  • The Well (2012)
  • Extended Circle (2014)

Arie & Angels

  • Arie & Angels (1999)
  • Arie & Angels II (2002)

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg