Solveig Slettahjell

Faktaboks

Solveig Slettahjell
født:
2. april 1971, Bærum

Diskografi (utvalg)

2001

Slow Motion Orchestra

2004

Silver

2005

Pixiedust

2006

Good Rain

2007

Domestic Songs

2008

Natt i Betlehem med Tord Gustavsen

2009

Tarpan Season

2011

Antologie

2013

Arven

2014

Jazz At Berlin Philharmonic II med Knut Reiersrud, Bugge Wesseltoft og In The Country

2015

Trail of Souls med Knut Reiersrud og In The Country

2020

Come In From the Rain

Solveig Slettahjel er en norsk sanger, komponist og tekstforfatter. Hun har arbeidet med ulike jazzuttrykk, samt soul, funk, fri improvisert musikk, samtidsmusikk, musikk i grenselandet mellom samtidsmusikk og jazz, og hun har også tolket salmer og spirituals. Ved siden av å være utøvende sanger har hun også drevet med undervisning, blant annet ved Musikkonservatoriet i Kristiansand.

Bakgrunn og karriere

Solveig Slettahjell ble født i Bærum, men vokste opp på Steinkjer og Orkanger i Trøndelag. Hun fikk musikalsk opplæring ved Heimdal Videregående Skole, og flyttet senere til Oslo, der hun tok utdannelse ved Norges musikkhøgskole, blant annet hos Sidsel Endresen. Hun innledet et samarbeid med pianisten Håkon Hartberg, og deretter med funkbandet Squid, som gav ut albumet Super (1998). Hun var også med i vokalkvartetten Kvitretten, sammen med Kristin Asbjørnsen, Eldbjørg Raknes og Tone Åse, som blant annet utgav albumene Everything Turns (1999) og Kloden er en snurrebass som snurrer oss (2002, sammen med lyrikeren Torgeir Rebolledo Pedersen).

Flere av Slettahjels egne arbeider og utgivelser har vært gjort sammen med bandet som først het Slow Motion Orchestra, et ensemble hun dannet sammen med Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen, Sjur Miljeteig og Morten Qvenild i 1997. Slettahjels debut som leder ble utgitt i 2001, med tittel etter ensemblet. Utgivelsen ble fulgt opp med Silver i 2004, da som Solveig Slettahjel Slow Motion Quintet. For denne utgivelsen ble hun tildelt Spellemannprisen.

I 2013 gav hun ut salmealbumet Arven sammen med Tord Gustavsenpiano. Opptakene ble gjort i Biri kirke. Siden 2014 har hun hatt et samarbeid med gitaristen Knut Reiersrud og pianotrioen In The Country, som per 2015 har resultert i to utgivelser for det tyske plateselskapet ACT. Slettahjel har også blant annet fremført samtidsmusikk, blant annet i vokaltrioen vonDrei, sammen med Ellen Aagaard og Astrid Kvalbein, og i samarbeid med ensemblet Poing.

Priser og utmerkelser

Slettahjell fikk som en av to mottakere tildelt Buddy-prisen i 2020 for sine bidrag til norsk jazz, både som utøver og pedagog. Hun har vært nominert for Spellemannprisen flere ganger og vant i 2005 for utgivelsen Silver (utgitt i 2004). Slettahjel har også blitt tildelt Radka Toneffs Minnespris (2005), Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris (2005) og Gammeleng-prisen (2012).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg