Faktaboks

Mark Twain

født Samuel Langhorne Clemens

Uttale
klˈemənz
Født
30. november 1835, Florida, Missouri, USA
Død
21. april 1910, Redding, Conneticut, USA

Samuel Langhorne Clemens (Mark Twain)

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mark Twain er pseudonymet til den amerikanske forfatteren Samuel Langhorne Clemens.

Biografi

Twain vokste opp i småbyen Hannibal ved Mississippi-elven i Missouri. Fra han var 12 år gammel til han var 20 arbeidet han i trykkerfaget i mange byer og begynte deretter i lære på ny, som elvelos på Mississippi. Da borgerkrigen brøt ut, var Clemens en kort stund frivillig på sørstatenes side, men dro så med broren Orion til vesten. Etter noen mislykkede forsøk på å finne sølv begynte han som journalist, først i Virginia City i Nevada, deretter i San Francisco. I denne tiden reiste han også til Hawaii, begynte sin karriere som populær foredragsholder og utga sin første bok, The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County and Other Sketches (1867). Clemens begynte nå å få et navn, og en avis sendte ham med på en selskapsreise til Europa og Palestina. Humoren i reisebeskrivelsen Innocents Abroad (1869) har en brodd mot museumskulturen i den gamle verden og den overfladiske amerikanske turist. Den morsomme Roughing It (1872) handler om opplevelsene i Nevada og California.

Clemens giftet seg og slo seg ned i Hartford, Connecticut, som ble hans hjem for resten av livet. Sammen med en nabo, Charles Dudley Warner, skrev han et satirisk angrep på korrupsjonen og jobbementaliteten i tiden etter borgerkrigen, romanen The Gilded Age (1873), som også har gitt navn til denne perioden i amerikansk historie. Den første delen av Life on the Mississippi (1883) er en gjenoppleving av tiden som los på elvebåtene og danner en skarp kontrast til den etterfølgende skildringen av Clemens' gjensyn med elven. Han bygger på sine barndomsminner fra Hannibal i barneboken The Adventures of Tom Sawyer (1876) og i The Adventures of Huckleberry Finn (1884), som med sin skildring av gutten Huck, den rømte slaven Jim og deres ferd på en flåte nedover Mississippi regnes som hans beste bok og et av hovedverkene i amerikansk litteratur.

Blant mange andre bøker kan nevnes The Prince and the Pauper (1882), A Connecticut Yankee in King Arthur's Court (1889), The Tragedy of Pudd'nhead Wilson (1894), Personal Recollections of Joan of Arc (1896) og Following the Equator (1897). Selv om Clemens først og fremst var kjent som humorist, er det et pessimistisk drag i de fleste av bøkene hans. Denne tendensen ble sterkere mot slutten av hans liv, som også var fylt med en rekke personlige tragedier. Svartsynet er fremherskende i The Man that Corrupted Hadleyburg (1900), What is Man (1906) og den posthume The Mysterious Stranger (1916). Det er blitt utgitt en rekke bøker om Clemens på grunnlag av etterlatte manuskripter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Emerson, Everett: Mark Twain : a literary life, 2000, isbn 0-8122-3516-9
  • Kaplan, Fred: The singular Mark Twain : a biography, 2003, isbn 0-385-47715-5
  • Paine, Albert Bigelow: Mark Twain : a biography, 1912, 3 b.
  • Rasmussen, R. Kent: Mark Twain A to Z, 1995, isbn 0-8160-2845-1
  • Robinson, Forrest G., red.: The Cambridge companion to Mark Twain, 1995, isbn 0-521-44593-0
  • Smith, Henry Nash: Mark Twain : the development of a writer, 1962

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg