Hartford

Artikkelstart

Hartford er hovedstaden i delstaten Connecticut i USA med 124 390 innbyggere (U.S. Census, 2017). Den er en av de eldste byene i USA, og ligger omtrent midt i delstaten ved Connecticut River 61 kilometer ovenfor utløpet i Long Island Sound. Hartford er fjerde største by i delstaten etter Bridgeport, New Haven og Stamford.

Faktaboks

Uttale
hˈa:tfəd
Etymologi

etter Hartford i England

Befolkning

Sammen med West Hartford og East Hartford danner Hartford en større byregion (metropolitan area) med rundt 1,2 millioner innbyggere. Omkring en tredjedel av innbyggerne er av puertoricansk avstamning.

Økonomi og kultur

Hartford er et viktig regionalt handelssenter og er endepunkt for skipstrafikken på Connecticut River. Byen er et senter for forskning, medisinsk behandling og undervisning.

Hartford er hovedsete for mange forsikringsselskaper, og regnes som USAs fremste senter for forsikringsvirksomhet (fra 1794). Det er flere destillerier og bryggerier i og omkring byen. Arbeidsledigheten er relativt høy.

Det er et flere universiteter og flere førsteklasses høyskoler i Hartford. USAs første kunstmuseum med gratis adgang, En USAs eldste eksisterende aviser, Hartford Courant, ble grunnlagt i 1764. Wadsworth Atheneum, USAs eldste kunstmuseum med gratis adgang, åpnet i 1844. Byen har flere radio- og fjernsynsstasjoner. En årlig hiphop-festival er en av flere kulturbegivenheter og byen har en livlig teatervirksomhet.

Historie

Algonkin-folket levde i og omkring Hartford da nederlandske pelshandlere etablerte en handelsstasjon med Fort Hoop på bredden av Conneticut River i 1623. Ti år senere ble kjøpte Jacob Van Curler opp landområdene omkring Fort Hoop. Engelskmenn slo seg ned nord for fortet fra 1636. Året etter fikk Hartford sitt navn. Bebyggelsen vokste og Hartford fikk bystatus i 1784.

En rekke kjente personer, deriblant forfatterne Mark Twain og Harriet Beecher Stowe, bodde i Hartford og finansmagnaten John Pierpont Morgan ble født her. The Fundamental Orders of Connecticut (1639), en viktig modell for den amerikanske grunnlov, ble skrevet i Hartford. En gruppe diktere, The Hartford Wits, var aktive i Hartford på 1700-tallet. I 1814 holdt den hemmelige Hartford Convention, med sikte på å revidere den amerikanske grunnlov, til her. I flere tiår etter den amerikanske borgerkrigen var Hartford USAs rikeste by (i dag er den en av de fattigste i USA).

Capitol-bygningen i Connecticut ble fullført i Hartford i 1879. Byen ble rammet av en storbrann, Hartford Circus Fire, i 1944. Etter den andre verdenskrig flyttet mange fra Puerto Rico til Hartford. Fremveksten av forsteder førte til en langvarig nedgangstid i Hartford.

Forretningssenteret Constitution Plaza ble innviet i 1964. Mortensen Riverfront Plaza, en landskapspark i byens sentrum, åpnet i 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg