Faktaboks

Margrete av Østerrike

Margrethe, Margarete, Margaretha, Margaret, Marguerite, Margarita

Født
10. januar 1480
Død
1. desember 1530, Mechelen, Hertugdømmet Brabant, Tysk-romerske rike (nå: Belgia)
Margrete av Østerrike i enkedrakt
Margrete av Østerrike i enkedrakt, portrett av Barend van Orley, malt mellom 1510 og 1520.
Av .

Margrete av Østerrike var en tysk-romersk prinsesse, som var stattholder i Nederlandene i periodene 1507–1515 og 1517–1530. Gjennom sine to ekteskap var hun også prinsesse av Asturias (1497) og hertuginne av Savoia (1501–1504). Som stattholder huskes hun særlig for traktatene hun inngikk for å styrke næringslivet i sine provinser og for hennes rolle som rådgiver og støttespiller for brorsønnen, keiser Karl 5.

Familie, oppvekst og ekteskap

Margrete var datter av keiser Maximilian og Maria av Burgund og ble født i Brussel, som var en del av morens burgundiske arveland. Etter at moren døde i 1482, ble Margrete som treåring forlovet med den franske tronfølgeren Charles (den senere kong Karl 8) og sendt til Frankrike, der hun vokste opp. Forlovelsen ble imidlertid brutt i 1491, da Karl giftet seg med Anna av Bretagne, som i en kort periode hadde vært Margretes stemor. I 1493 vendte Margrete tilbake til Nederlandene, der den to år eldre broren Filip nå var stattholder.

I 1496 avtalte deres far med det spanske kongeparet Ferdinand og Isabella ekteskap mellom Margrete og deres sønn og tronarving Juan, og mellom Filip og deres datter Johanna. Margrete reiste til Spania ved årsskiftet 1496/1497, men reisen ble forsinket i flere måneder på grunn av dårlig vær i Biscayabukta. I begynnelsen av april 1497 nådde hun frem og ble gift med Juan, som døde etter bare seks måneder. Et halvt år senere nedkom Margrete med en dødfødt sønn.

Keiser Maximilian ville fortsatt bruke datteren som brikke i sin hovedsakelig antifranske utenrikspolitikk, og avtalte et nytt ekteskap for henne med hertug Filibert 2. av Savoia. Vielsen fant sted i 1501, men heller ikke dette ekteskapet varte lenge: Filibert døde i 1504 som følge av en jaktulykke. I Savoia fikk Margrete anledning til å vise sine politiske og administrative evner, ettersom hun var den faktiske herskeren, mens hertugen foretrakk å bruke tiden til jakt og andre fornøyelser.

Stattholdertiden

Formynder for brorens barn

Karl 5
Karl 5. var Margretes nevø. Han var tysk-romersk keiser fra 1519 til 1556. Maleri fra rundt 1520 av Bernard van Orley.
Av .

Samme år som hun ble enke for annen gang kalte nye oppgaver Margrete tilbake til Nederlandene. Broren Filip og svigerinnen Johanna var nødt til å reise til Spania for å hevde sine krav på den spanske kronen etter dronning Isabellas død. De etterlot sine mindreårige barn – sønnen Karl og døtrene Eleonora og Isabella – i Margretes varetekt. Etter at Filip døde brått i 1506 og Johanna ble erklært utilregnelig («Johanna den vanvittige»), utnevnte keiseren i 1507 Margrete til ny stattholder i Nederlandene og formynder for de nå fire brorbarna som oppholdt seg der, deriblant den fremtidige keiser Karl 5.

Margrete gjorde Mechelen til sin residensby og startet ombyggingen av residensen Hof van Savoye til et renessanseslott. Her bodde hun resten av livet og gjorde sitt hoff til en møteplass for flere av samtidens lærde og kunstnere, blant dem teologene Erasmus av Rotterdam og Adrian av Utrecht (den senere paven Hadrian 6.), maleren Pieter van Coninxloo og komponistene Josquin des Prés og Pierre de la Rue.

Fra 1514 begynte Margretes myndlinger å forlate redet. Den yngste, Maria (født 1505), reiste dette året for å giftes med den bøhmisk-ungarske tronfølgeren og senere kongen Lajos 2., men kom som enke tilbake til Nederlandene etter Margretes død i 1530 og ble hennes etterfølger som stattholder. I 1515 reiste Isabella til Danmark, hvor hun møtte sin ektemann, kong Christian 2., for første gang. I Danmark og Norge ble hun kalt Elisabeth. Samme år erklærte de burgundiske stendene femtenåringen Karl som myndig. Han benyttet anledningen til å avsette Margrete som stattholder, men gjeninnsatte henne i embetet da han to år senere måtte reise til Spania for å overta tronen etter sin avdøde morfar, kong Ferdinand. Til gjengjeld sendte han sin yngre bror Ferdinand (den senere keiser Ferdinand 1.) til Margrete for at han skulle fostres der.

Politikk

Som stattholder tok Margrete sine oppgaver på største alvor. Hun støttet farens utenrikspolitiske bestrebelser med en rekke diplomatiske initiativ, blant andre alliansen mellom faren, paven, spanskekongen Ferdinand og den franske kongen Ludvig 12. i 1508 (Cambrai-ligaen), og alliansen mellom paven, de sveitsiske kantonene, kong Ferdinand og den engelske kongen Henrik 8. i 1511 (den hellige liga), som keiseren sluttet seg til året etter. Men Margretes utenrikspolitiske engasjement var i stor grad styrt av hennes egne ambisjoner, dels på vegne av provinsene hun styrte og dels fordi hun ønsket å gjenvinne de tapte delene av det gamle Burgund.

I innenrikspolitikken var Margrete særlig opptatt av de sørlige delene av Nederlandene (det nåværende Belgia og deler av det nordlige Frankrike), områder som i lang tid hadde vært avhengige av fred og gunstige handelsavtaler for å kunne videreutvikle sitt blomstrende næringsliv. I 1507 klarte hun å å få gjenopplivet den gunstige handelsavtalen med England, Intercursus Magnus, som broren hadde inngått med kong Henrik 7. i 1496.

Hensynet til det lokale næringslivet og provinsenes behov for sikre forsyninger av matkorn var også avgjørende da hun i 1524 inngikk en handelsavtale med den nye danske kongen Frederik 1. Som en del av avtalen måtte Margrete love ikke å støtte den landflyktige Christian 2. i hans forsøk på gjenvinne tronene i Danmark og Norge, til tross for at hun hadde tillatt kongen og hans familie å slå seg ned i Nederlandene, og Christians dronning faktisk var hennes egen niese og tidligere myndling.

Forholdet til Karl 5.

Forholdet mellom Margrete og den ambisiøse og viljesterke brorsønnen Karl hadde til tider vært anstrengt, men da keiser Maximilian døde i begynnelsen av 1519 og den nye franske kongen Frans 1. meldte sin interesse for keiserverdigheten, måtte Karl be tanten om hjelp. Margrete hadde egentlig ønsket den yngre nevøen Ferdinand som ny tysk-romersk keiser, men Karl ville ikke gi seg, og Margrete måtte bruke alle sine diplomatiske evner (pluss velplasserte bestikkelser til skeptiske kurfyrster) for å få ham valgt.

Hun fortsatte imidlertid sin selvstendige politikk i Nederlandene også etter at hun ble den nye keiserens viktigste rådgiver, og hun støttet ham økonomisk, militært og diplomatisk, både i hans konflikt med den franske kongen (til tross for at striden hadde ført til flere franske invasjonsforsøk i hennes provinser) og i hans nedkjemping av indre motstand i riket (Bondekrigen). I 1529 fremforhandlet hun på Karls vegne, sammen med Louise av Savoia (kong Frans' mor og Margretes tidligere svigerinne), den såkalte Damefreden i Cambrai, som for en tid gjorde slutt på krigen med Frankrike og sikret Nederlandene mot ytterligere franske krav på overhøyhet, men samtidig innebar at det opprinnelige burgundiske kjerneområdet gikk definitivt tapt for det tysk-romerske riket.

Død

Margrete døde av koldbrann i 1530 (ifølge tradisjonen etter å ha tråkket på et glasskår) og ble gravlagt i klosterkirken Brou i byen Bourg-en-Bresse ved siden av sin andre ektemann og sin svigermor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg