Faktaboks

Mechelen
Fransk: Malines
Uttale
mˈexələ
Mechelen
Mechelen. Grand-Place.

Mechelen er en by og en kommune i Belgia, i regionen Flandern, provinsen Antwerpen, 24 kilometer nordøst for Brussel. Byen hadde 86 304 innbyggere i 2018 og har et areal på 33,71 kvadratkilometer.

Næringsliv

Het Anker
Het Anker er et av Belgias eldste bryggerier.

Mechelen har metallindustri, kjemiske fabrikker, finmekanisk industri og store jernbaneverksteder, men er også kjent for sine bryggerier. Et av Belgias eldste bryggerier, Het Anker, holder til i Mechelen. Byen har dessuten en rekke markeder.

Religion og kultur

Først og fremst er Mechelen Belgias religiøse hovedstad og sete for erkebiskopen. Sint Romboutkatedralen fra 1200–1400-tallet har et 97 meter høyt tårn med et berømt klokkespill og altertavle av Anthonis van Dyck. Vår Frue kirke og Johanneskirken har altertavler av Peter Paul Rubens. Andre byggverk er rådhuset, tøyhallen fra 1320, Schepenhuis fra 1374 som nå arkiv og bibliotek. Tøyhallen står på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Mechelen omtales i 870 evt. og hadde sin blomstringstid som «Nordens Firenze» da Margrete av Østerrike residerte her som stattholder i 1507–1530. Industrialderen kom til Mechelen på 1800-tallet, og da den første jernbanestrekningen på det europeiske kontinentet koblet byen med Brussel i 1835, ble Mechelen et knutepunkt i det belgiske jernbanenettet. Dette førte igjen til utvikling av metallindustrien, blant de jernbaneverkstedene som fortsatt ligger her. Byen ble sterkt krigsskadd i 1914 og i 1944–1945. Jernbanenettet gjorde at tyskerne valgte Mechelen som transittleir, hvorfra jøder og romfolk ble sendt til konsentrasjonsleirene Auschwitz og Birkenau.

Ludwig van Beethoven nedstammet fra en Mechelen-familie og familienavnet lever fremdeles her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg