Josquin des Prés

Faktaboks

Josquin des Prés

egentlig Lebloitte, kallenavn des Prés henholdsvis Desprez; des Prez; des Près; Després; de Prés; a Prato; de Prato; Pratensis; Josse; Gosse; Gossequin; Jossequin; Joskin; Josquinus; Jodocus; Judocus; Juschino

uttale:
ʒåskˈɛ deprˈe
født:
1450, muligens Condé-sur-l’Escaut, eventuelt nærmere Saint-Quentin, dagens Frankrike
død:
27. august 1521, Condé-sur-l’Escaut, dagens Frankrike
omtrentlig fødselsår, antageligvis mellom 1450 og 1455

Josquin des Prés var en flamsk komponist og sanger av tidlig renessansemusikk fra Burgund.

Som ung dirigerte og sang trolig Josquin i kirkekor, blant annet i basilikaen i Saint-Quentin og senere i katedralen i Milano. Han har trolig studert sammen med andre flamske komponister som Johannes Ockeghem, og dette kan blant annet ha inspirert Josquin til å utforske polyfoni. Josquin behersket alle komposisjonsteknikkene og regnes som en av de viktigste komponistene fra tidlig renessanse.

Da Ottaviano dei Petrucci for første gang publiserte trykte musikkstykker tidlig på 1500-tallet, gav han ut tre ganger så mange verk av Josquin sammenlignet med noen annen komponist.

Historiske kilder som omtaler Josquins liv og virke inkluderer skrifter om hans tid i blant annet i Milano, ved det sixtinske kapell i Roma og i Frankrike, under tjeneste for Ludvig 12. Slutten av hans liv tilbrakte Josquin i kirken i Condé.

Blant verkene som i dag tilskrives Josquin er det 18 messer, hundre motetter og 70 sekulære vokalverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg