Josquin des Prés

Faktaboks

Josquin des Prés

egentlig Lebloitte, kallenavn des Prés henholdsvis Desprez; des Prez; des Près; Després; de Prés; a Prato; de Prato; Pratensis; Josse; Gosse; Gossequin; Jossequin; Joskin; Josquinus; Jodocus; Judocus; Juschino

Uttale
ʒåskˈɛ deprˈe
Født
1450, muligens Condé-sur-l’Escaut, eventuelt nærmere Saint-Quentin, dagens Frankrike
Død
27. august 1521, Condé-sur-l’Escaut, dagens Frankrike
omtrentlig fødselsår, antageligvis mellom 1450 og 1455

Artikkelstart

Josquin des Prés var en flamsk komponist og sanger av tidlig renessansemusikk fra Burgund.

Som ung dirigerte og sang trolig Josquin i kirkekor, blant annet i basilikaen i Saint-Quentin og senere i katedralen i Milano. Han har trolig studert sammen med andre flamske komponister som Johannes Ockeghem, og dette kan blant annet ha inspirert Josquin til å utforske polyfoni. Josquin behersket alle komposisjonsteknikkene og regnes som en av de viktigste komponistene fra tidlig renessanse.

Da Ottaviano dei Petrucci for første gang publiserte trykte musikkstykker tidlig på 1500-tallet, gav han ut tre ganger så mange verk av Josquin sammenlignet med noen annen komponist.

Historiske kilder som omtaler Josquins liv og virke inkluderer skrifter om hans tid i blant annet i Milano, ved det sixtinske kapell i Roma og i Frankrike, under tjeneste for Ludvig 12. Slutten av hans liv tilbrakte Josquin i kirken i Condé.

Blant verkene som i dag tilskrives Josquin er det 18 messer, hundre motetter og 70 sekulære vokalverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg