Faktaboks

Maria

Maria av Burgund, Maria den rike

nederlandsk Maria van Bourgondië

fransk Marie de Bourgogne

engelsk Mary of Burgundy

Født
13. februar 1457, Brussel, De burgundiske Nederlandene (Belgia)
Død
27. mars 1482, Brugge, De burgundiske Nederlandene (Belgia)
Hertuginne Maria av Burgund.
Hertuginne Maria av Burgund, maleri av uidentifisert kunstner. Maleriet befinner seg i Gaasbeek-borgen.

Maria var hertuginne av De burgundiske Nederlandene fra 1477 til 1482. Hun var datter av hertug Karl den dristige av Burgund og hans andre kone, Isabella av Bourbon. Mora døde da Maria var bare åtte år gammel, og hun vokste opp med et nært forhold til stemora, Margrete av York, søster av kong Edvard 4. av England.

Maria overtok herredømmet over Burgund på dramatisk vis, etter at faren Karl falt i et slag i Nancy den 5. januar 1477. Hun var eneste arving, og i en vanskelig situasjon, ikke minst som kvinne. Kong Ludvig 11. av Frankrike truet de burgundiske kjernelandene i sør, og i Nederlandene var det opprørsstemning i byer som Gent og Brugge mot sentraliseringspolitikken Marias far og farfar (Filip den gode) hadde ført. Den 11. februar samme år underskrev Maria derfor Det store privilegiet (Groot Privilege), som ga regionene og byene rettigheter tilbake som de hadde mistet. Dokumentet ble skrevet på nederlandsk, til protest fra enkelte fransktalende regioner, og fastslo også at kommunikasjon mellom Maria og nederlandskspråklige regioner heretter skulle foregå på dette språket.

Enda Maria slik hadde sikret en viss grad av fred i Nederlandene, var hun nødt til å gifte seg for å få allierte og for å føre slekta videre. Til slutt falt valget på habsburgeren Maximilian 1., som senere ble tysk-romersk keiser, og de giftet seg den 19. august 1477. Dette sørget for at habsburgerne fikk herredømmet i Nederlandene, og i de sørlige Nederlandene (grovt regnet dagens Belgia og Luxemburg) skulle dette vare til slutten av 1700-tallet. Maria og Maximilian fikk to barn som levde opp: Filip 1. den smukke, som ble far til Karl 5., og Margrete av Østerrike, som ble stattholder i Nederlandene i periodene 1507–1515 og 1517–1530.

Maria og Maximilian virker å ha hatt et lykkelig ekteskap, og delte interesser som ridning og jakt. Men gleden ble kortvarig, av årsaker knyttet til disse interessene: Den 6. mars 1482 var de på jakt utenfor Brugge, der et uhell førte til at Maria og hesten hennes falt, og hun ble liggende med hesten over seg. Dette ga henne skader som viste seg å være dødelige. Hun holdt ut lenge nok til å mellom annet skrive testamentet sitt, men døde 27. mars samme år, 25 år gammel. Maria ble begravet i Onze Lieve Vrouwe-kerk i Brugge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg