Lago di Como

Artikkelstart

Lago di Como er en innsjø i Italia, i regionen Lombardia. Den strekker seg fra foten av Adula-Alpene mot sør og deles i to armer av landtungen Bellagio, en sørvestlig som ender ved byen Como, og en sørøstlig som kalles Ramo di Lecco, 146 km2. Sjøens største lengde er 51,1 km, største bredde er 4,5 km, og den ligger 198 meter over havet. Dybden er 410 m, den største i noen alpesjø. Sjøens viktigste tilløp er Adda, som forlater den i den sørlige delen av Ramo di Lecco og renner til Po.

Faktaboks

Uttale
kˈåmå

Sjøen er omgitt av høye fjell som Le Grigne (2410 meter over havet) og Monte Legnone (2612 meter over havet). Langs stranden ligger en mengde villaer og kirker. Det milde klimaet og den sydlandske vegetasjonen har gjort Lago di Como til et kjent turiststed.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jørgen G. Bosoni

Uttrykka «ramo di Lecco» eller «bacino di Lecco» er ikkje offisielle stadnamn (heller skildrande uttrykk, på lik linje med t.d. «nordenden av Mjøsa»), og lyt derfor ikkje stå med stor førebokstav <R>. Jf. òg artiklane på Wikipedia.it, der uttrykka stend med liten <r>: https://it.wikipedia.org/wiki/Ramo_di_Lecco
https://it.wikipedia.org/wiki/Lago_di_Como
Uttrykket «Lago di Lecco» vert derimot bruka om den sydaustlege armen av Comosjøen. Eit googlesøk på «Lago di Lecco» gjev 1 750 000 treff, og «Lago di Lecco» er merkt av i Google Maps. I dette tilfellet dreiar det seg ikkje om eit skildrande uttrykk men om eit etablert geografisk namn, som derfor lyt skrivast med majuskel.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg