Libyas forsvar

Artikkelstart

Libya var under Muammar al-Gaddafi en av de antatt sterkeste militærmaktene i Afrika. Forsvarsmakten var velutrustet med moderne våpen, men dårlig bemannet, trent og øvd. Dette viste seg også under krigen i 2011, da Gaddafis regime ble styrtet etter et opprør som ble støttet av en utenlandsk intervensjon.

Etter regimeskiftet i 2011 har Libya vært politisk splittet, med to maktsentra og rivaliserende parlament og regjeringer. Landet har dermed knapt noen regjeringsstyrke, derimot avdelinger som er lojale mot én av de to regjeringene (i henholdsvis Tripoli og Tobruk), samt en rekke militsgrupper. Opprørsstyrker i øst, med base i Benghazi og ledet av general Khalifa Haftar, har mottatt militær hjelp fra flere land, og har forsøkt å innta hovedstaden Tripoli. Også Den islamske stat (IS) etablerte en sterk stilling i Libya.

De samlede styrketallene for de militære avdelingene som er under kontroll av de rivaliserende regjeringene er ukjent. Det er uklart om Libya kan sies å ha et flyvåpen eller en marine.

Hæren

Styrketallet for den libyske hæren er ukjent. Materiell er antatt å omfatte et mindre antall stridsvogner (T-55 og T-72), stormpanservogner, pansrede personellkjøretøy, panserjagere og tungt artilleri.

Flyvåpenet

Flyvåpenets eksistens er uklar, og personellstyrken ukjent. Materiellet oppgis å omfatte to kampfly av typen MiG-23, ett angrepsfly og omkring elleve treningsfly som også kan brukes som lette angrepsfly. I tillegg kommer et mindre antall helikoptre, hvorav noen få kamphelikoptre er av typen Mi-24.

Marinen

Marinens eksistens og personellstyrke er også uklar. Flåten oppgis å omfatte én fregatt, omkring tre patruljefartøy, ett landgangsfartøy, og to forsynings- og hjelpefartøy.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2019). The Military Balance 2019, kapittel 7, Middle East and North Africa, sidene 355–357.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg