Libyas forsvar

Libya var under Muammar al-Gaddafi en av de antatt sterkeste militærmakter i Afrika. Forsvarsmakten var velutrustet med moderne våpen, men dårlig trent. Dette viste seg også under borgerkrigen i 2011, hvor al-Gaddafis regime ble styrtet etter et opprør som ble støttet av utenlandsk intervensjon.

Etter regimeskiftet i 2011 har Libya vært politisk splittet, med to maktsentra og rivaliserende parlament og regjeringer. Landet har dermed knapt noen regjeringsstyrke, derimot avdelinger som er lojale mot én av de to regjeringene (i henholdsvis Tripoli og Tobruk), samt en rekke militsgrupper. Blant disse hører Den islamske stat (IS), som siden 2014 har styrket sin stilling i Libya.

De samlede styrketall for de militære avdelinger som er under kontroll av de rivaliserende regjeringene er ukjente. Det er uklart om Libya kan sies å et flyvåpen eller en marine.

Restene av den libyske hæren hadde i 2013 en antatt styrke på opptil 7000 soldater. Tyngre materiell var antatt å bestå av rundt 18 stridsvogner (syv T-55 og 11 T-72), syv stormpanservogner, og omkring 11 pansrede personellkjøretøy.

Flyvåpenets eksistens er uklar, og personellstyrken ukjent. Etter regimeskiftet omfattet materiellet blant annet åtte jagerfly av typen MiG-23, omkring ni kampfly (syv MiG-21 og to Mirage F-1), syv transportfly, 11 treningsfly (hvorav fire SF-260 som og kan brukes som lette angrepsfly), og omkring 12 helikoptre, hvorav tre kamphelikoptre av typen Mi-25.

Marinen eksistens og personellstyrke er også uklar. Etter krigen i 2011 omfattet flåten to taktiske undervannsbåter, en fregatt, 17 patruljefartøy, fire minesveipere, to landgangsskip, fem mindre landgangsfartøy, og 11 forsynings- og hjelpefartøy.

Kilder

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2014). The Military Balance 2014, kap. 7, Middle East and North Africa, 332–333.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg