Khalifa Haftar, libysk offiser; leder for regjeringsstyrkene (Libyan National Army) som fra sine baser øst i Libya kjemper om militær kontroll over landet, blant annet i kamp mot islamistiske grupperinger.

Haftar er selv fra den østlige delen av landet, det tidligere Kyrenaika. Offiseren har militær utdanning fra Benghazi Military Academy i Libya så vel som fra Sovjetunionen og Egypt.

Haftar tilhørte gruppen av yngre offiserer som i 1969, og som ble ledet av senere statssjef Muammar al-Gaddafi, avsatte kong Idris og avskaffet monariet i et militærkupp. Haftar tilhørte kjernen rundt al-Gaddafi, og fikk flere krevende oppdrag. Blant annet ledet han den libyske styrken som under Oktoberkrigen i 1973 støttet de egyptiske styrkene som gikk inn i Sinai, som da var okkupert av Israel. Deretter ble han stabssjef, før han i 1986–87 ble gitt kommando over de libyske styrkene som gikk til krig mot nabolandet Tsjad. Der led Libya nederlag, og Haftar var blant de rundt 300–400 libyske soldatene som ble tatt til fange. Da al-Gaddafi ikke vedkjente seg og tok ansvar for fangene, vendte Haftar seg mot ham. Han var blant en gruppe libyske krigsfanger som USA sikret løslatelse av, og som ble fløyet til Zaïre, før han rundt 1990 endte opp i USA, hvor han ble amerikanske statsborger, bosatt i Virginia. Det er uklart hva Haftar gjorde i USA. Det er antydet at han i hvert fall i perioder var tilknyttet etterretningsorganisasjonen CIA.

Fra sitt eksil engasjerte Hafter seg i kampen mot det libyske regimet. I 1988 knyttet han seg til National Front for the Salvation of Libya, som var støttet av USA. Under borgerkrigen i Libya vendte Haftar i 2011 tilbake til hjemlandet. Sammen med gamle offiserskolleger begynte han å bygge opp en militær styrke og engasjerte seg i krigen, for så å vendte tilbake til USA.

I 2014 dro Haftar tilbake til Libya, nå for å delta i den nye borgerkrigen, dels mellom rivaliserende maktsentra, dels med særlig islamistiske militsgrupper. Haftar framholdt som sitt hovedanliggende var å bekjempe islamistene som hadde fått fotfeste i Libya etter borgerkrigen. Han tok over ledelsen for de militære styrkene til den libyske regjering i Tobruk. I mai 2014 iverksatte disse under Haftars ledelse Operation Dignity – og satte inn luft- og landstyrker mot islamistiske militsgrupper i Benghazi. I mars 2015 ble Haftar øverstkommanderende for regjeringsstyrkene i øst; Libyan National Army. Disse kjempet særlig mot Ansar al-Sharia, tilknyttet al-Qaida, og Den islamske stat (IS) i Libya. Høsten 2016 ble Haftar forfremmet til feltmarskalk.

Haftar styrket i 2015–16 sin stilling, og bygde opp den militære styrken til regjeringen i Tobruk, som ble støttet militært blant annet fra Egypt, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Haftar bidro selv til å styrke forbindelsene med Russland, mens USA har avvist å ha forbindelse med ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.