Khalifa Haftar, libysk offiser; leder for de militære styrkene (Libyan National Army) til én tre rivaliserende regjeringer, som fra sine baser i det østlige Libya kjemper om militær kontroll over landet, blant annet i kamp mot islamistiske grupperinger.

Haftar er selv fra den østlige delen av Libya, det tidligere Kyrenaika, og har bygd opp en militær maktbasis her. Offiseren har militær utdanning fra Benghazi Military Academy i Libya så vel som fra Sovjetunionen og Egypt.

Haftar tilhørte gruppen av yngre offiserer som i 1969 avsatte kong Idris og avskaffet monariet i et militærkupp. Gruppen ble ledet av senere statssjef Muammar al-Gaddafi. Haftar tilhørte kjernen rundt al-Gaddafi, men det er uklart hvor sentral han var i plnaleggingen av kuppet. I 1973 ledet Haftar den libyske styrken som under Oktoberkrigen støttet de egyptiske styrkene som gikk inn i Sinai, som da var okkupert av Israel. Deretter ble han stabssjef i det libyske forsvaret, før han i 1986–87 ble gitt kommando over de libyske styrkene som gikk til krig mot nabolandet Tsjad. Der led Libya nederlag, og Haftar ble tatt til fange. Da al-Gaddafi ikke vedkjente seg og tok ansvar for fangene, vendte Haftar seg mot ham. Han var i en gruppe libyske krigsfanger som USA sikret løslatelse av, hvoretter han rundt 1990 endte opp i USA, og ble amerikanske statsborger, bosatt i Virginia. Det er uklart hva Haftar gjorde i USA. Det er antydet at han i hvert fall i perioder var tilknyttet etterretningsorganisasjonen CIA.

Fra sitt eksil engasjerte Hafter seg i kampen mot det libyske regimet. I 1988 knyttet han seg til National Front for the Salvation of Libya (NFSL). Etter et mislykket forsøk på å styrte al-Gaddafi i 1993 brøt Haftar med NFSL. Under borgerkrigen i Libya vendte Haftar i 2011 tilbake til hjemlandet. Etter å ha mislykkes i å bli den øverste militære leder i det nasjonale overgangsrådet, National Transitional Council of Libya (NTC), vendte han tilbake til USA.

I 2014 dro Haftar igjen til Libya, for å delta i den fornyede kampen om makten i landet. I februar kunngjorde han at regjeringen, General National Congress (GNC), var avsatt, men kuppforsøket manglet bred støtte, og feilet. Den politiske og militære konflikten utviklet seg i 2014 til en borgerkrig, som Haftar bidro til å forsterke. Han harframholdt som sitt hovedanliggende å bekjempe islamistene i landet. I mai 2014 iverksatte generalen Operation Dignity rettet mot islamistiske militsgrupper i Benghazi. Deretter ble kampanjen utvidet til andre deler av landet.

I mars 2015 ble Haftar øverstkommanderende for regjeringsstyrkene til den rivaliserende regjeringen i Tobruk; Libyan National Army. Høsten 2016 ble Haftar forfremmet til feltmarskalk. Haftar bygde i 2015–16 opp den militære styrken til regjeringen i Tobruk, som ble støttet militært blant annet fra Egypt, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Haftar bidro selv til å styrke forbindelsene med Russland og Frankrike, mens USA har avvist å ha forbindelse med ham.

Tidsskriftartikel:

  • Gråtrud, Henrik (2017). "En ny al-Gaddafi? Feltmarskalk Khalifa Haftar". I Babylon. Nr. 1/2017, s. 38–51

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.