Faktaboks

Khalifa Haftar

Heftar, Hafter, Hifter

Født
7. november 1945, Ajdabiya, Libya
Khalifa Haftar
Av /NTB Scanpix.

Khalifa Haftar er en libysk offiser. Haftar er leder for de militære styrkene Libyan National Army, som fra baser i det østlige Libya kjemper om militær kontroll over landet.

Bakgrunn

Haftar er fra den østlige delen av Libya, det tidligere Kyrenaika, og har bygd opp en militær maktbasis der. Offiseren har militær utdanning fra Benghazi Military Academy i Libya så vel som fra Sovjetunionen og Egypt.

Haftar tilhørte gruppen av yngre offiserer som i 1969 avsatte kong Idris og avskaffet monariet i et militærkupp. Gruppen ble ledet av senere statssjef Muammar al-Gaddafi. Haftar tilhørte kjernen rundt Gaddafi, men det er uklart hvor sentral han var i planleggingen av kuppet.

I 1973 ledet Haftar den libyske styrken som under Oktoberkrigen støttet de egyptiske styrkene som gikk inn i Sinai, som da var okkupert av Israel. Deretter ble han stabssjef i det libyske forsvaret, før han i 1986–1987 ble gitt kommando over de libyske styrkene som gikk til krig mot nabolandet Tsjad. Der led Libya nederlag, og Haftar ble tatt til fange. Da Gaddafi ikke vedkjente tok ansvar for fangene, vendte Haftar seg mot ham. Han var i en gruppe libyske krigsfanger som ble løslatt med amerikansk hjelp. Omkring 1990 endte han opp i USA og ble amerikanske statsborger, bosatt i delstaten Virginia. Det er uklart hva Haftar gjorde i USA.

Fra sitt eksil engasjerte Haftar seg i kampen mot det libyske regimet. I 1988 knyttet han seg til National Front for the Salvation of Libya (NFSL). Etter et mislykket forsøk på å styrte Gaddafi i 1993 brøt Haftar med NFSL. Under krigen i Libya vendte Haftar i 2011 tilbake til hjemlandet. Etter å ha mislykkes i å bli den øverste militære leder i det nasjonale overgangsrådet, vendte han tilbake til USA.

Borgerkrig

I 2014 dro Haftar igjen til Libya for å delta i den fornyede kampen om makten i landet. I februar kunngjorde han at regjeringen var avsatt, men kuppforsøket manglet bred støtte og feilet. Den politiske og militære konflikten utviklet seg i 2014 til en borgerkrig, som Haftar bidro til å forsterke. Han framholdt som sitt hovedanliggende å bekjempe islamistene i landet. I mai 2014 iverksatte Haftar Operation Dignity rettet mot islamistiske militsgrupper i Benghazi. Deretter ble kampanjen utvidet til andre deler av landet.

I mars 2015 ble Haftar øverstkommanderende for regjeringsstyrkene til den rivaliserende regjeringen i Tobruk; Libyan National Army. Høsten 2016 ble han forfremmet til feltmarskalk. Haftar bygde i 2015–2016 opp den militære styrken til regjeringen i Tobruk, som ble støttet militært blant annet fra Egypt, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Haftar bidro selv til å styrke forbindelsene med Russland og Frankrike, mens USA har avvist å ha forbindelse med ham. Støtten fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater skyldes Haftars kamp mot islamistene i Det muslimske brorskap. Dermed utfordrer han også interessene til Tyrkia og Qatar i Libya.

Vinteren 2019 trappet Haftar opp kampen om makten i Libya ved blant annet å angripe hovedstaden Tripoli, etter først å ha iverksatt en offensiv i Fezzan i sør.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gråtrud, Henrik (2017). «En ny al-Gaddafi? Feltmarskalk Khalifa Haftar». I Babylon. Nr. 1/2017, s. 38–51

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg