Benghazi

Benghazi er en by i Libya, Kyrenaika, ved Sirtebukta; 637 000 innbyggere (2003). Benghazi er Libyas nest største by, og et administrativt, kommersielt og kulturelt senter. Havnen er den viktigste mellom Alexandria og Tripoli.

Faktaboks

uttale:
benghˈazi
også kjent som:
arab. Banghazi

Industrien omfatter saltutvinning, oljeraffinering, sementindustri, næringsmiddelindustri, fiskeindustri med mer. Byen har flere statlige institusjoner og universiteter, det eldste fra 1955. En internasjonal lufthavn (Benina) ligger 32 kilometer øst for byen. Byen har et stort anlegg for destillering av saltvann.

Historie

I oldtiden var Benghazi en gresk koloni, kalt Hesperides, senere Berenike, fra 1500-tallet tyrkisk, i årene 1911–1942 italiensk. Byen ble sterkt ødelagt under andre verdenskrig, og var etter britenes erobring i november 1942 en viktig forsyningsbase i det nordafrikanske felttog.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Her mangler det vel et ord i tredje setning?
"Havnen er den viktigste mellom Alexandria og ???"

svarte Ida Scott

Hei! Takk for påpekning! Det skulle være Tripoli, ifølge endringsloggen (som alle kan se ved å klikke på "se alle endringer" nederst i artikkelen). Feilen er nå retta opp. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg