Lev Jasjin

Faktaboks

Lev Jasjin
født:
22. oktober 1929, Moskva
død:
20. mars 1990

Lev Jasjin var en russisk fotballspiller som hadde posisjonen målvakt for Dynamo Moskva og Sovjetunionens landslag.

Jasjin blir regnet som den beste målvakten i sin samtid, og av mange sett på som en av tidenes aller beste keepere. Han er den eneste målvakten som har vunnet den prestisjetunge prisen Gullballen (Ballon d'Or).

Tidlige år

Lev Jasjin vokste opp i en arbeiderfamilie i Moskva. Da tyske styrker i 1941 invaderte Sovjetunionen flyktet Jasjin, som da var 11 år, og hans familie til Ulyanovsk, en by som lå øst for hovedstaden. I Ulyanovsk jobbet faren hans på en fabrikk som produserte ammunisjon til den Røde armé. Da Jasjin var 13 år gammel begynte han å jobbe samme sted som faren.

Klubbkarriere

I 1945 startet Jasjin å spille ishockey for Dynamo Moskva. Etterhvert begynte han også å spille fotball for klubben. Det var Dymano Moskvas keeper, Alexei Khomich, som sies å ha oppdaget Jasjin.

Jasjin debuterte for Dynamo Moskvas A-lag under en vennskapskamp i 1950, hvor han tabbet seg ut. Det var først i 1953 at han spilte seg til fast plass på laget. Med den russiske klubben vant han ligaen fem ganger og cupmesterskapet ved tre anledninger. Desember 1963 mottok han utmerkelsen Årets spiller i Europa (Gullballen). Han ga seg som fotballspiller i 1971, i en alder av 41 år. Jasjin spilte hele karrieren i Dynamo Moskva.

Tilbud fra Real Madrid

Etter å ha imponert under European Nations’ cup i 1960, forløperen til Europamesterskapet i fotball, ble Jasjin oppsøkt av Real Madrids direktør, Santiago Bernabéu. I følge Viktor Tsarjov, som var lagkamerat med Jasjin under European Nations’ cup i 1960, var Bernabéu svært interessert i å få Jasjin til Madrid. Under Den kalde krigen ble Jasjin, i likhet med mange andre sovjetiske fotball- og ishockeyspillere, nektet å reise til bedre ligaer der de kunne få mer lukrative kontrakter. Real Madrid var på 1950- og begynnelsen på 1960-tallet ansett som en av verdens beste klubber.

På tross av at han var et av de største trekkplastrene i internasjonal fotball, ble han ingen rik mann. En av medspillerene til Jasjin, Josef Sabo, hevdet at Dynamo Moskva mottok store pengebeløp da de spilte mot andre toppklubber. Forutsetningen for disse utbetalingene var at Jasjin spilte. Pengene, som Dynamo Moskvas delegasjon tok hånd om, så imidlertid ikke spillerne noe til.

Landslagskarriere

Jasjin spilte sin første kamp for Sovjetunionens A-landslag i 1954. I 1956 var han med å sikre Sovjet OL-gull i Melbourne, etter at de slo Jugoslavia 1-0 i finalen. Fire år etterpå, i 1960, var Jasjin med å vinne European Nations’ cup med Sovjet etter at de nok en gang slo Jugoslavia i finalen (2-1). I European Nations‘ Cup i 1964 kom Sovjet, som på slutten av 1950- og 1960-tallet var en fotballstormakt, til finalen, men tapte for Spania.

Under VM-sluttspillene i 1958 og 1962 kom Sovjet til kvartfinalen. Under VM i England i 1966 nådde Sovjet semifinalen, der de tapte 1-2 for Vest-TysklandEvertons hjemmebane Goodison Park. Sovjet fikk til slutt en fjerdeplass i turneringen.

verdenslaget

23. oktober 1963 feiret engelske FA (The Football Association) 100 års jubileum. I den anledning hadde de invitert «verdenslaget», som var satt sammen av spillere som ble regnet som verdens beste på den tiden, til å spille mot England på Wembley. Jasjin ble valgt til keeper.

Endret keeperrollen

I følge BBC var Jasjin med på å forandre keeperrollen. På 1950-tallet var keeperne mer stasjonære og holdt seg mye på streken. Jasjin begynte å dominere sekstenmeter-feltet, brukte beina mye og fungerte ofte som en libero. Han var også rask til å sette igang spillet med lange kast slik at laget hans kunne starte motangrep mens motstanderen var i ubalanse.

Det hevdes at Ungarns keeper Gyula Grosics hadde inspirert Jasjin og at Groscis var pioneren bak denne innovative spillestilen, men at Jasjin videreutviklet Groscis ideer.

Bortgang

Jasjin, som hadde røykt sigaretter siden tidlig i tenårene, måtte i 1984 amputere et ben grunnet nekrose. 20. mars 1990 døde han av magekreft, bare 60 år gammel.

Meritter

  • Sovjetisk seriemester (5): 1954, 1955, 1957, 1959 og 1963
  • Sovjetisk cupmester (3): 1953, 1967 og 1970.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg