Rinat Dasajev

Faktaboks

Rinat Dasajev
Uttale
dasˈajev
Født
13. juni 1957, Astrakhan, Russland

Artikkelstart

Rinat Dasajev er en tidligere fotballspiller fra Russland som ble regnet for å være en av verdens beste målvakter store deler av 1980-tallet.

Dasajev deltok i tre fotball-VM for Sovjetunionen. Han sto i mål da SSSR tapte finalen for Nederland i fotball-EM i 1988. Lev Jasjin og Dasajev blir regnet for de to fremste målvaktene i russisk fotballs historie.

Klubbkarriere

I 1976 ble Dasajev tatt opp fra Volgar Astrakhans U-19 lag til A-laget. Fra 1976 til 1977 spilte han for førstelaget til Volgar. Årene 1977–1988 var han i Spartak Moskva, og var med på å vinne ligaen to ganger.

Sevilla FC

Dasajev hadde imponert en rekke speidere fra europeiske toppklubber under EM i 1988, og han skrev til slutt kontrakt med Sevilla. Han spilte for Sevilla i perioden 1988–1991.

Under den kalde krigen fikk russiske fotball- og ishockeyspillere i svært liten grad forlate samveldet. Dasajev skal ha vært den første profilerte sovjetiske fotballspilleren som fikk reise til Vest-Europa. Dette skjedde med god hjelp fra Sovjets statsleder Mikhail Gorbatsjov.

Landslagskarriere

Under OL i 1980 var Dasajev med på å sikre Sovjetunionen bronsemedaljen. Dasajev, som fikk sin debut for A-landslaget i 1979, var VM-deltager i 1982, 1986 og 1990. Han var også kaptein i en rekke kamper.

EM-sølv

Under Europamesterskapet i fotball i Vest-Tyskland kom Sovjetunionen til finalen, der de møtte Nederland. Nederland vant kampen 2–0 etter skåringer av Ruud Gullit og Marco van Basten.

Dasajev ble stående med 91 landskamper for Sovjetunionen.

Managerkarriere

Etter endt spillerkarrier var Dasajev assisterende manager for Russlands herrelandslag. Dasajev har også vært keepertrener for Torpedo Moskva og Spartak Moskva.

Meritter

Spartak Moskva

  • Seriemester (2): 1979, 1987

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg