Santiago Bernabéu

Faktaboks

Santiago Bernabéu

Santiago Bernabéu de Yeste (fullt navn)

Født
8. juni 1895, Almansa (Spania)
Død
2. juni 1978, Madrid (Spania)
Santiago Bernabéu i 1967
Av .

Artikkelstart

Santiago Bernabéu, tidligere spansk fotballspiller i Real Madrid, med posisjonen angriper. Han ble senere president i samme klubb i en 35 år lang periode, med stor suksess. Real Madrids hjemmebane, Estadio Santiago Bernabéu er oppkalt etter ham.

Karriere

Estadio Santiago Bernabéu
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Santiago Bernabéu var tilskuer på Real Madrids hjemmekamper som guttunge, og han debuterte for klubben som 17-åring. Bernabéu var angriper for Real Madrid fra 1912 til 1927, og lagkaptein i flere av disse årene. Han la opp som aktiv fotballspiller to år før Real Madrid ble med i den første utgaven av La Liga.

Frem til 1935 fortsatte Bernabéu, som hadde utdannet seg til advokat, å arbeide i Real Madrid, som direktør, assistenttrener og trener. Fra 1936 gikk han med i den spanske borgerkrigen på nasjonalistenes side.

Etter borgerkrigens slutt vendte han tilbake til arbeidet i Real Madrid, der han ble sentral i gjenoppbyggingen av klubben som nå lå i skyggen av byrival Atlético Aviación. I 1943 ble han klubbpresident, og den stillingen beholdt han frem til sin død i 1978. I løpet av denne tiden bygget han en helprofesjonell klubbstruktur, og fikk bygget både en ny stadion og et treningsanlegg. Stadion ble oppkalt etter Bernabéu og er fortsatt Real Madrids hjemmebane.

I løpet av Santiago Bernabéus lange periode som president vant Real Madrid en mengde store titler, blant dem 16 La Liga-titler, 6 Copa del Rey-titler og 6 Serievinnercup-titler. Han var på 1950-tallet en sentral drivkraft bak etableringen av den europeiske Serievinnercupen (som senere ble omdøpt til Champions League).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg