Gullballen er en hederspris i norsk fotball, som tildeles årets beste norske spiller. Prisen ble opprinnelig utdelt av organisasjonen Norsk Toppfotball under navnet Kniksenprisen (1990–2013), oppkalt etter Brann-spilleren Roald «Kniksen» Jensen. Fra 2014 blir prisen utdelt av Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball under navnet Gullballen, og vinneren må fra 2014 være norsk statsborger. Det blir også delt ut en egen pris til personer som har hatt eller har stor betydning for norsk fotball, denne med opprinnelig navn, Kniksens hederspris.

Faktaboks

Også kjent som

Kniksenprisen, Kniksen

Opprinnelig ble det delt ut inntil åtte priser i året under Årets Kniksen. Fire av dem var knyttet til posisjoner på banen og utdelt fra 1990 til og med sesongen 2016: Årets målvakt, Årets forsvarsspiller, Årets midtbanespiller og Årets angrepsspiller. Dessuten var det kåring av Årets (klubb)trener i Eliteserien og Årets dommer (1990–2016) i tillegg til tidligere beskrevne Kniksenprisen/Gullballen og Kniksens hederspris.

Det er også delt ut andre priser med ujevne mellomrom, slik som Årets gjennombrudd.

Fra 2017 utdeles ikke priser for posisjoner på banen, trener- eller dommerpris, kun prisene Gullballen og Kniksens hederspris.

Fra 2018 blir det kåret én vinner av Gullballen i både dame- og herrefotball. Under navnet Kniksenprisen var det bare én kvinne som vant prisen, Hege Riise, etter VM-seieren i 1995.

Det er bare Gullballen som krever norsk statsborgerskap. Før kravet om norsk statsborgerskap ble innført med navneendringen til Gullballen, var Anthony Annan fra Ghana den eneste utenlandske spilleren som vant Kniksenprisen.

Erling Braut Haaland er den eneste spilleren som både er tildelt Gullballen og Kniksens hederspris i samme år (2020).

Tilsvarende priser internasjonalt er FIFA World Player of the Year og Ballon d'Or.

Prisvinnere under navnet Kniksenprisen

Prisvinnere under navnet Gullballen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg