Faktaboks

Kurt Tucholsky

Tucholsky skrev også under pseudonymene Peter Panter, Theobald Tiger, Kaspar Hauser og Ignaz Wrobel.

Uttale
tuchˈolsky
Født
9. januar 1890, Berlin, Tyskland
Død
21. desember 1935, Göteborg, Sverige
Kurt Tucholsky i Paris (1928)
Kurt Tucholsky i Paris (1928)
Reklame for Kurt Tucholskys og John Heartfields bok "Deutschland, Deutschland über alles" (1929)
Reklame for Kurt Tucholskys og John Heartfields bok "Deutschland, Deutschland über alles" (1929)

Kurt Tucholsky var en tysk forfatter og journalist. var pasifist, en satirisk samfunnskritiker og en tydelig stemme mot nasjonalsosialismen. Blant hans mest kjente tekster er romanen Schloss Gripsholm (1931, norsk oversettelse Gripsholm slott: en sommerfortelling (1995)).

Biografi

Kurt Tucholsky vokste opp i Berlin. Han var utdannet jurist og avla doktorgrad i 1915. Som forfatter debuterte han i 1911 med korte prosatekster og dikt for det sosialdemokratiske tidsskriftet Vorwärts. Fra 1913 var han litteratur- og teateranmelder i tidsskriftet Die Schaubühne (fra 1918 Die Weltbühne), som han en periode også var redaktør for (senere overtok Carl von Ossietzky som utgiver). Etter 1924 oppholdt Tucholsky seg kun sporadisk i Berlin, en periode var han korrespondent i Paris.

Tucholsky var overbevist pasifist. Fra 1925 engasjerte han seg politisk, sammen med Bertolt Brecht, Alfred Döblin og Ernst Toller, i ei gruppe av revolusjonære pasifister («Gruppe Revolutionärer Pazifisten»). I 1929 emigrerte han til Sverige, og omfanget på hans journalistiske arbeider ble mindre. Da nasjonalsosialistene kom til makten i Tyskland i 1933, ble bøkene hans forbudt og brent på bokbål, og han ble fratatt sitt tyske statsborgerskap. To år senere tok han sitt eget liv.

Forfatterskap

Politisk lyrikk og satirisk kortprosa

Tucholskys foretrukne sjangere er kortprosa og dikt. Hans dikt er i hovedsak politisk lyrikk som i form og innhold ligger tett opp til den politiske kabaretten, som var svært populær i Weimarrepublikken. Walter Benjamin karakteriserte Tucholskys – og Erich Kästners – lyrikk som venstreorientert melankoli («linke Melancholie»): Både Tucholsky og Kästner skrev satiriske dikt, som trass i det politiske innholdet og den til dels bitende satiriske brodden, formidler melankolsk vemod og noen ganger også sentimentalitet tett opp mot kitsch.

I tiden som korrespondent i Paris skrev Tucholsky reiseberetningen Pyrenäenbuch (1927), samme år ga han ut en samling kortprosa under tittelen Mit 5 PS. I eksil kom en ytterligere samling kortprosa: Lerne lachen, ohne zu weinen (1931).

Tucholskys mest betydningsfulle bok er Deutschland, Deutschland über alles. Ein Bilderbuch von Kurt Tucholsky und vielen Fotografen. Montiert von John Heartfield (1929). Tittelen siterer en verselinje fra den tyske nasjonalsangen Das Lied der Deutschen (teksten stammer fra August Heinrich Hoffmann von Fallersleben). Det dreier seg om en svært politisk publikasjon, som hadde som mål å influere på velgerne slik at de skulle ta avstand fra nasjonalsosialismen. Her kritiseres blant annet nasjonalisme og militarisme samt Weimarrepublikken mangelfulle oppgjør med arven etter det tyske keiserriket. Billedboka (sjangerbetegnelsen er ironisk ment) består av ulike teksttyper: dikt, chansons, dramoletter, parabler, aforismer og essayistiske tekster. Den er illustrert av tyske kunstneren John Heartfield. Boka var omstridt, men samtidig også svært populær.

Gripsholm slott og Rheinsberg: Om kjærlighet og sommer

Handlingen i Schloss Gripsholm (1931, norsk oversettelse Gripsholm slott: en sommerfortelling, 1995), Tucholskys eneste roman, utspiller seg en sommer ved Mälaren, hvor et tysk kjærestepar får bo på Gripsholm slott. Romanen har lange dialogsekvenser, fulle av ordspill og med utstrakt bruk av platt-tysk; den er underholdende, men har også en alvorlig klangbunn som minner leseren om hvilken tid den er skrevet i: I et internat for barn i nærheten hersker den tyske Frau Adriani som ikke går av veien for å mishandle barna som er i hennes varetekt. Da kjæresteparet reiser tilbake etter ferien i Sverige, tar de med seg et av de vanskjøttede barna for å levere det til moren i Sveits.

Den tidlige fortellingen, Rheinsberg – ein Bilderbuch für Verliebte (1912), hvor handlingen utspiller seg i Rheinsberg i Brandenburg, er også en humoristisk kjærlighetsfortelling, som både i tone og motivbruk foregriper Gripsholm slott. I 1932 skrev han dramaet Christoph Columbus oder Die Entdeckung Amerikas.

Litteraturhistorisk hører forfatterskapet til Ny saklighet (Neue Sachlichkeit) og til den tyskspråklige eksillitteraturen.

Betydning

Kurt Tucholsky var en populær forfatter i sin samtid, og han var en av de skarpeste polemikerne mot de holdningene som utviklet seg fram mot og under det nasjonalsosialistiske diktaturet (1933–1945). Forfatterskapet stod sentralt både i DDR og i Vest-Tyskland. Mens man i DDR framhevet hans politiske engasjement, ble han i Vest-Tyskland primært sett på som en underholdende og språkbegavet forteller. Fra 1960-tallet økte interessen for hans politiske tekster også i Vest-Tyskland. I tidsrommet 1996–2011 kom det ut en historisk-kritisk verkutgave i 22 bind.

Gripsholm slott har blitt filmatisert to ganger (1963 og 2000), Christoph Columbus oder Die Entdeckung Amerikas i 1963 og Rheinsberg i 1967. Det har blitt lagd flere dokumentarfilmer og radio features om forfatter og verk. Tucholsky er oversatt til en rekke språk, også til norsk. Siden 1985 deler den svenske P.E.N.-klubben årlig ut Tucholsky-prisen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg