August Heinrich Hoffmann von Fallersleben

Faktaboks

August Heinrich Hoffmann von Fallersleben
født:
2. april 1798, Fallersleben (ved Braunschweig)
død:
19. april 1874, Corvey (Nordrhein-Westfalen)
Hoffmann von Fallersleben malt av Ernst Henseler

August Heinrich Hoffmann von Fallersleben var en tysk forfatter. Han er særlig kjent for å ha skrevet teksten til Das Lied der Deutschen, den tyske nasjonalsangen, men også for sin folkelige lyrikk, som blant annet Alle fugler små de er.

Hoffmann von Fallersleben var bibliotekar og filolog. I 1823–1838 var han ansatt ved universitetsbiblioteket i Breslau. Fra 1830 var han også professor i tysk litteratur, hvor han bidro til å etablere germanistikk som akademisk disiplin. Han var en stor kjenner av gammeltysk litteratur.

I 1842 ble han oppsagt som en følge av diktsamlingen Unpolitische Lieder, hvor han forfektet nasjonal enhet og en liberal politikk.

Lyrikken hans har mye av folkevisens enkelhet og inderlighet. Blant hans diktsamlinger kan nevnes Alemannische Lieder (1826) og Soldatenlieder (1851). Han skrev teksten til tallrike barnesanger, blant annet Alle fugler små de er (originaltittel Alle Vögel sind schon da), Jeg gikk en tur på stien (originaltittel Kuckuck, Kuckuck, ruft’s aus dem Wald), Sum, sum, sum (originaltittel Summ, Summ, Summ). På Helgoland skrev han i 1841 Deutschland, Deutschland über alles, som ble den tyske nasjonalsangen.

Hans selvbiografi på seks bind kom ut i 1868–1870.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg