Deutschlandlied

Artikkelstart

Deutschlandlied er Tysklands nasjonalsang.

Faktaboks

Uttale
dˈåitʃlantli:t
Etymologi

tysk «Tysklands sang», «tyskernes sang»

Også kjent som

Das Lied der Deutschen

Teksten ble skrevet av August Heinrich Hoffmann von Fallersleben i 1841 til Joseph Haydns melodi (brukt for den østerrikske keiserhymne «Gott erhalte Franz den Kaiser», 1797). Sangen var offisiell tysk nasjonalsang fra 1922. I perioden 1933–1945 var Deutschlandlied sidestilt med den nazistiske kampsangen Horst Wessel-Lied, som etter kapitulasjonen i 1945 ble forbudt.

Fra 1952 er 3. vers (Einigkeit und Recht und Freiheit) offisiell nasjonalsang i Forbundsrepublikken Tyskland (Vest-Tyskland, fra 1990 det samlede Tyskland).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Elin Nesje Vestli

Leksikonet har to ikke-identiske artikler om samme tema: https://snl.no/Deutschlandlied og https://snl.no/Tysklands_nasjonalsang.

svarte Ida Scott

Hei! Det stemmer. Vi har artikler om alle lands nasjonalsanger, og så har vi ofte en egen artikkel om sangen, dersom den er forholdsvis kjent. Dette gjelder Deutschlandlied, og blant annet Marseillaisen, The Star-Spangled Banner med flere. De ulike typene artikler har litt ulikt tema, der nasjonalsang-artiklene handler om nasjonalsangens opprinnelse, de ulike nasjonalsangene landet har hatt til en hver tid osv., mens artiklene om en spesifikk sang kun handler om denne sangen. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg