Walter Benjamin

Faktaboks

Walter Benjamin

Walter Bendix Schönflies Benjamin

Uttale
bˈenjamin
Født
15. juli 1892, Berlin, Det tyske keiserrike (nå Tyskland)
Død
26. september 1940, Portbou, Girona, Spania
Walter Benjamin var en tysk filosof og kunstteoretiker. Han studerte filosofi i Friburg 1912–13, og fra 1913 i Berlin hvor han skrev avhandlingen Begriff der Kunstkritik in der deutschen Romantik (1919). Foto fra 1928.

Artikkelstart

Walter Benjamin var en tysk filosof og kunstteoretiker.

Han studerte filosofi i Friburg i 1912–1913, og fra 1913 i Berlin hvor han skrev avhandlingen Begriff der Kunstkritik in der deutschen Romantik (1919). Det lyktes ham imidlertid ikke å få retten til å undervise ved universitetet da hans avhandling om det tyske sørgespillet (Ursprung des deutschen Trauerspiels, utgitt i 1928), ble avvist. Han var dermed henvist til et liv som fri intellektuell, som essayist, kritiker og journalist. Han oversatte blant annet Marcel Proust og Charles Baudelaire til tysk. Som jødisk marxist flyktet han til Frankrike i 1933. På videre flukt til Spania tok han sitt liv i 1940 av frykt for å bli utlevert til Gestapo.

Filosofi

Benjamin blir regnet som en av de mest originale marxistiske kulturteoretikerne i forrige århundre, med en merkbar innflytelse fra jødisk messianisme og kabbala. I sitt ufullendte hovedverk fra 1930-årene, Das Passagen-Werk, prøvde han å lage en historiefilosofisk fremstilling av 1800-tallet gjennom en kollageform. I 1937 skilte han ut Baudelaire-studiene som en egen del av dette arbeidet, og denne Baudelaire-boken kan oppfattes som en miniatyrmodell av Passasjeverket. Baudelaire påberopes som et kronvitne til den historiske prosessen, i hans allegoriserende kunst ville Benjamin avlese sannheten om borgerskapet slik Karl Marx tidligere hadde analysert de fetisjistiske formene i økonomien. Med en uhyre stor detaljkunnskap prøvde Benjamin å skape en syntese av sosialhistoriske, politiske, litteraturhistoriske, sosialpsykologiske og statistiske fakta.

Det har i de senere år vært interesse for Benjamin i den litteraturhistoriske og filosofiske debatt. Utgivelsen av hans samlede verker ble påbegynt 1972 og teller 15 bind. På norsk foreligger blant annet oversettelsene:

  • Kunstverket i reproduksjonsalderen. Essays om kultur, litteratur, politikk (1975)
  • Det tyske sørgespillets opprinnelse (1994)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Andersson, Dag T.: Det utsatte nærvær: historisk og estetisk erfaring i Walter Benjamins filosofi, 1992
  • Andersson, Dag T.: Tingenes taushet, tingenes tale, 2001
  • Andersson, Dag T. & Ragnhild Evang Reinton, red.: Walter Benjamin : language, literature, history, 2000
  • Bolz, Norbert & Willem van Reijen: Walter Benjamin : en introduktion, 1994
  • Børdahl, Amund Ove m.fl., red.: Walter Benjamin, 1999 (Kulturtekster, 15)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg