Faktaboks

Kruger National Park
Krüger
Kruger National Park

Kruger National Park er en av verdens største og mest kjente nasjonalparker. Her kan man beskue mange av de store pattedyrene som Afrika er blitt kjent for. Parken inneholder anslagsvis 1500 løver, 1000 leoparder, mer enn 10 000 elefanter og rundt 9000 sjiraffer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kruger National Park er en nasjonalpark i den nordøstlige del av Sør-Afrika, etablert i 1898 for å beskytte dyrelivet i det sørafrikanske Lowveld, et stort slettelandskap i det indre av Sør-Afrika. Nasjonalparken er en av verdens mest kjente. Den er om lag 350 kilometer lang og 65 kilometer bred, og omfatter nesten 20 000 kvadratkilometer med et stort mangfold av dyre- og plantearter, anslått blant annet til 336 treslag, 49 fiskeslag, 34 amfibier, 114 reptiler, 507 fuglearter og 147 pattedyrarter.

Parken får mange besøkende som vil observere de «fem store» pattedyrene løve, leopard, elefant, afrikansk bøffel og neshorn. Blant andre større pattedyr som er lette å observere er sjiraff, vortesvin, sebra og mange antilopeslag. Blant parkens rovpattedyr kan også nevnes gepard, afrikansk villhund og flekket hyene. Vegetasjonen i nasjonalparken er delt i 16 makrosoner, som varierer mye med hensyn til artssammensetning; de mange sonene henger sammen med parkens store utstrekning.

Mennesker har samvirket med miljøet i Lowveld i århundrer. Spor etter tidlig menneskelig virksomhet finnes blant annet i hulemalerier og større arkeologiske funn, og er med å gjøre området særlig bevaringsverdig.

I 2005 ble en park på Mosambik-siden av nasjonalgrensen åpnet for turister, Parque Naçional do Limpopo. Denne inngår i en binasjonal nasjonalpark på 33 000 kvadratkilometer på begge sider av grenseelva Limpopo mellom Sør-Afrika og Mosambik, Great Limpopo Transfrontier Park.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg