Sør-Afrikas geografi

Det indre av Sør-Afrika er et platå som avgrenses i nordøst av de over 3300 m høye Drakensberge. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Den nordvestlige delen, Kalahari («smertens sted»), består av steppe og ørken og er tynt befolket av khoi-khoi og san. Kalahariplatået fortsetter nordover inn i Botswana og Namibia. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kystvei like ved Hout Bay, innerst på Kapp Gode Håp-odden. Både stedet Hout Bay og kystveien er populære reisemål. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Sør-Afrika kan inndeles i tre naturgeografiske soner: det brede innlandsplatået, de omkringliggende fjellområdene og en smal, lav kyststripe.

Det sørafrikanske platå

Det sørafrikanske platå (900–1800 meter over havet) er en gammel grunnfjellssokkel, Kalaharikratonet, som er oppbygd av gneiser og granitter. Bergartene er 3000 millioner år gamle og tilhører Jordens eldste formasjoner. Her ligger Witwatersrand eller The Rand, et høydedrag som strekker seg 300 kilometer øst–vest, med største høyde 1800 meter over havet, og inneholder verdens rikeste gullfelt.

Platået avgrenses av randfjell, i øst de over 3300 meter høye Drakensberg, i sør blant annet Sneeuberge og Swartberge. Over den bølgende høysletta stiger mange platåberg, «kopjes».

Fjellområdene

Fra randfjellene synker landet i terrasser ned mot kysten, som i vest er lav og flat, i sør og øst bratt og innskåret, nord for Durban lav og sumpet. Dypt nedskårne elvedaler bidrar til å gi fjellene et vilt og forrevnet utseende.

Vannføringen i nesten alle elvene er periodisk, og av den grunn lite egnet til kraftproduksjon. Selv hovedelven Oranje er nesten uttørret før den når havet. Den kommer, i likhet med bielven Vaal, fra randfjellene i øst. Elvene er heller ikke seilbare, men brukes til kunstig vanning av jordbruksområder.

Kysten

I sørvest er landskapet preget av langstrakte foldefjell, som strekker seg nord- og østover fra Cape Town, og danner en innskåret kystlinje der den løper ut i havet. Kysten er ellers jevn, med få innbuktninger. Kontinentalsokkelen er lite utviklet og kysten er bratt utover til store havdyp. I platåets sedimentbergarter finnes moreneavleiringer fra en istid i perm. I dalene finnes bløtere skiferlag som gir god dyrkingsjord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg