Kristian Laake

Faktaboks

Kristian Laake
Født
9. april 1875, Ullensaker
Død
3. august 1950, Skedsmo
Kristian Laake var kommanderende general for det norske forsvaret fra 1931, men gikk av to dager etter det tyske angrepet på Norge under andre verdenskrig.
Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Kristian Laake var en norsk offiser. Han var kommanderende general fra 1931 til han tok avskjed 11. april 1940.

Laake tok eksamen ved Krigsskolen i 1897, ved den militære høyskole i 1900 og i 1911 generalstabseksamen. Han gikk gradene og ble i 1930 betrodd oppgaven av å skrive forsvarsordningen av 1933. Det var en forventning og et krav at utgiftene skulle kraftig ned. Ved fremleggingen møtte regjeringen sterk faglig kritikk, men det politiske presset sørget for at Laake og Otto Ruge jobbet videre med den. I 1931 ble Laake så valgt til kommanderende general, og levde med et rykte som hang igjen fra forsvarsordningen av 1933. Laake stod imidlertid i siste halvdel av 1930-tallet i spissen for en opprustning av Forsvaret, som også Arbeiderpartiet ble med på, noe som mildnet motstanden mot Laake og Ruge.

Laake skal 10. april 1940 under generalstabens møte på Rena, og senere i møte med statsråd Terje Wold, ha gitt uttrykk for oppgitthet over regjeringens handlemåte og hevdet at videre motstand i forbindelse med den tyske invasjonen var meningsløs. I møte med regjeringen på Nybergsund samme dag ble han derfor bedt om å søke avskjed, og Otto Ruge ble utnevnt til ny kommanderende general.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg