Bondeparti, agrarparti, et politisk parti som særlig arbeider for å fremme jord- og skogbrukets interesser.

Slike partier finnes i alle nordiske land: i Danmark Venstre, på Island Fremskrittspartiet og i de tre øvrige land Centerpartiet og Senterpartiet. Senterpartiet er Norges bonde- eller agrarparti.

Også i de protestantiske områder på Kontinentet er det eller har det vært bondepartier. I katolske områder er bondeinteressene blitt ivaretatt gjennom katolske (kristelig-demokratiske) partier.

Til de mest kjente og typiske agrarpartiene hører det tyske agrarpartiet som ble stiftet i 1869 i Breslau. Betegnelsen ble første gang brukt ved valget i 1874. I 1876 ble det utformet et agrarpolitisk program, og i 1879 sluttet agrarpartiet forbund med storindustrien på et proteksjonistisk grunnlag.

Dets sterkeste organisasjon var Bund der Landwirte, som i 1902 hadde omtrent 250 000 medlemmer.

I Storbritannia har det konservative parti representert bonde- og landinteressene. På grunn av avfolkingen av bygdene i etterkrigstiden har bondepartiene forsøkt å få en mer allmenn middelklasseprofil. Navneskiftene i en del land, fra Bondepartiet (eller lignende) til Senterpartiet (eller lignende) må sees i denne sammenheng.

I mellomkrigstiden fant man sterke agrarpartier i de baltiske land og i enkelte land i Mellom- og Sørøst-Europa.

En internasjonal sammenslutning av europeiske jordbruksorganisasjoner, Confédération européenne de l'agriculture (CEA), ble dannet i 1951.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. oktober 2014 skrev Aksel Braanen Sterri

Endringen 14. oktober 2014 er en sammenslåing av artiklene om bonde- og agrarpartier.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.