Horatio Herbert Kitchener

Faktaboks

Horatio Herbert Kitchener
fra 1914 Earl Kitchener of Khartoum
Uttale
kˈitchener
Født
1850
Død
1916

Artikkelstart

Horatio Herbert Kitchener, britisk offiser; tjenestegjorde fra 1874 i Midtøsten og ledet bl.a. den egyptiske hær i felttoget mot mahdistene i Sudan (Omdurman, 1898). Han gjorde deretter en innsats for å hindre krig med Frankrike om koloniene i Afrika (Fashoda-konflikten). I 1899 ble han generalguvernør i Sudan, samme år generalstabssjef i boerkrigen og 1900–02 øverstkommanderende i Sør-Afrika. I 1902–09 var han øverstkommanderende i India. Senere, i 1911–14, var han generalkonsul i Egypt og i praksis egyptisk statsoverhode.

Ved utbruddet av den første verdenskrig ble Kitchener britisk krigsminister. Han ventet, i motsetning til folk flest, at krigen ville vare minst tre år, og forberedte britene på det. Det lyktes ham å skaffe mannskap til nye hærer. Hans ledelse av operasjonene var imidlertid ikke god, og han ble sterkt angrepet både i regjeringen og i Parlamentet.

På vei til et besøk i Russland omkom Kitchener med hele sin stab da krysseren «Hampshire» gikk på en mine. Kitchener er også husket for at hans portrett prydet de kjente verveplakatene i Storbritannia under første verdenskrig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg