Horatio Herbert Kitchener, britisk offiser; tjenestegjorde fra 1874 i Midtøsten og ledet bl.a. den egyptiske hær i felttoget mot mahdistene i Sudan (Omdurman, 1898). Han gjorde deretter en innsats for å hindre krig med Frankrike om koloniene i Afrika (Fashoda-konflikten). I 1899 ble han generalguvernør i Sudan, samme år generalstabssjef i boerkrigen og 1900–02 øverstkommanderende i Sør-Afrika. I 1902–09 var han øverstkommanderende i India. Senere, i 1911–14, var han generalkonsul i Egypt og i praksis egyptisk statsoverhode.

Ved utbruddet av den første verdenskrig ble Kitchener britisk krigsminister. Han ventet, i motsetning til folk flest, at krigen ville vare minst tre år, og forberedte britene på det. Det lyktes ham å skaffe mannskap til nye hærer. Hans ledelse av operasjonene var imidlertid ikke god, og han ble sterkt angrepet både i regjeringen og i Parlamentet.

På vei til et besøk i Russland omkom Kitchener med hele sin stab da krysseren «Hampshire» gikk på en mine. Kitchener er også husket for at hans portrett prydet de kjente verveplakatene i Storbritannia under første verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.