Muhammad Ali Pasja, guvernør (kediv) av Egypt 1805–1848; regnet som grunnleggeren av det moderne Egypt, og av dynastiet som regjerte landet til revolusjonen i 1952.

Muhammad Ali var født i Makedonia i Det osmanske riket, av albansk opphav. Han kom til Egypt i 1801 som nestkommanderende i en albansk enhet i en større osmansk styrke som ble satt inn for å fylle maktvakuumet etter de franske styrkene som hadde trukket seg ut etter å ha okkupert Egypt i 1798–1801.

I 1805 oppnådde han å bli utnevnt til osmansk guvernør (wāli) over Egypt, senere også Sudan, for deretter selv å ta tittel kediv. Som ledd i kampen om makten tilintetgjorde han resten av styret til mamelukkene i 1811.

Muhammad Ali iverksatte en omfattende modernisering av det egyptiske samfunnet, blant annet med en landreform og ved å fremme industrialisering. Han gjennomførte administrative reformer, og bygde opp en moderne utdannings- og helsesektor blant annet ved hjelp av innleid europeisk ekspertise. Han sto bak etableringen av en forsvarsindustri som del av oppbyggingen av Egypts militærmakt, som gjorde Egypt til en regional stormakt.

Den militære styrken ble brukt til flere kampanjer, dels på oppdrag for den osmanske sultanen, dels på egen hånd – og dels for å utfordre sentralmakten i Istanbul. Med sine sønner som feltherrer sendte han styrker blant annet til Den arabiske halvøy, Sudan og Hellas. Europeiske makter anså det nødvendig å bremse ekspansjonen til Egypt, og landets moderne marine ble slått av europeiske styrker i slaget om Navarino i 1827. Deretter inntok han Syria, som førte til militær konfrontasjon med Det osmanske riket. Storbritannia, Østerrike, Prøyssen og Russland tilbød da Muhammad Ali å etablere et arvedynasti i Egypt og Sudan, innenfor Det osmanske riket, mot å trekke seg ut av Syria.

Egypt ble ikke formelt selvstendig under Muhammad Ali, men han anses like fullt som grunnleggeren av det moderne Egypt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.