National Front for the Salvation of Libya (NFSL) var en libysk opposisjonsorganisasjon som var virksom i perioden 1981–2012. NFSL var en ideologisk bredt basert nasjonalistisk front for regimeendring i Libya, med målsetting å fjerne diktatoren Muammar al-Gaddafi, innføre demokrati og gjennomføre valg. Den ble oppløst i mai 2012, etter at målene var nådd som følge av krigen i Libya. NFSL ble erstattet av National Front Party, som stilte til valget i 2012 og fikk tre representanter i nasjonalforsamlingen.

Faktaboks

Også kjent som

Nasjonalfronten for Libyas redning, NFSL

NFSL ble kunngjort opprettet i Khartoum i Sudan i 1981. Bak etableringen sto blant andre Mohamed Magarief og Ali Zeidan, senere henholdsvis statssjef og statsminister i Libya. Det er hevdet at NFSL ble støttet av USA og Saudi-Arabia, sågar at det var et redskap i USAs arbeid for å styrte Gaddafi.

Fronten arbeidet både politisk og militært og bidro til å samle flere opposisjonelle grupperinger. I 1984 gjennomførte NFSL et mislykket kommandoangrep mot Gaddafis tilholdssted i Tripoli. Fronten opprettet en militær avdeling, Libyan National Army (LNA), men lyktes ikke i sin militære kamp. Etter at Gaddafi-regimet var fjernet som følge av krigen i 2011, vendte frontens ledere tilbake til Libya og deltok i den politiske kampen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg