Key West

.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Key West er en øy og en by i delstaten Florida i USA med 24 585 innbyggere (U. S. Census). Miljøet er en blanding av amerikanske, kubanske, bahamanske og vestindiske innflytelser.

Faktaboks

Uttale
ki: –

Key West er den sørligste byen i USA og utgjør sørvestspissen av Florida Keys. Den ligger 210 kilometer sørvest for Miami og 171 kilometer nordøst for HavannaCuba. Key West er et viktig sportsfiske- og turistsenter som besøkes av mange cruiseskip.

Beliggenhet

Den 11 kvadratkilometer store øya som byen med samme navn ligger på, er omkring 6,4 kilometer lang og 1,6 kilometer bred. Byen omfatter også hele og deler av noen mindre øyer i nærheten slik at byarealet er på 14,5 kvadratkilometer. Key West er endepunkt for veiforbindelsen Route 1 fra fastlandet over Florida Keys. Byen har forbindelse med fastlandet over 42 broer. Key West ligger ved Floridastredet på skillet mellom Mexicogolfen og Atlanterhavet. Den er endepunkt for skipsleia Intercoastal Waterway mellom Boston og Key West. New Town, en del av byens østside, ligger på gjenfylte saltdammer og har bolig- og butikkområder samt Key West International Airport. Old Town ligger på øyas vestside. Høyeste punkt i Key West er Sokares Hill, 5,5 meter over havet.

Befolkning

Mellom 1940 og 1950 hadde Key West en befolkningsøkning på 105,5 prosent. Byen har hatt en svak økning av folketallet siden 2010. 81,03 prosent er hvite, 13,37 prosent er afrikansk-amerikanere, 1,95 prosent er asiater og 0,11 prosent stammer fra nordamerikanske urfolk. Mer enn 37 prosent av befolkningen er i aldersgruppen 25-44 år.

Økonomi og kultur

Turisme og omsetning av fisk og skalldyr er de viktigste næringsveiene. i tillegg kommer blant annet bygge- og anleggsvirksomhet, detaljhandel og offentlige tjenester. West Naval Air Station, den amerikanske marines flystasjon, er også viktig for økonomien, men i mindre grad nå enn tidligere.

Hovedkvarteret til Florida Keys Community College (grunnlagt 1965) ligger i Key West.

Store attraksjoner er boligene til naturforskeren John James Audobon og forfatteren Ernest Hemingway. Skuespillforfatteren Tennesse Williams bodde også en tid i Key West (Tennessee Williams Museum, Tennessee Williams Theatre). Også president Harry S. Trumans Little White House ligger i Key West. Museum of Art & History er i Custom House.

Key West har mange årlige festivaler, deriblant Florida Keys Seafood Festival og Key West Kingfish Mayhem i januar, Key West Food & Wine Festival i februar, Conch Republic Independence Celebration i april, fyrverkeri 4. juli, Lobster Mini-Sport Season to dager i juli, Kery West Lobster Fest i august, Womenfest i september, Fantasy Fest i oktober og Key West Lighted Boat Parade i desember.

Historie

Den amerikanske forretningsmannen John W. Simonton kjøpte Key West i 1821. Året etter plantet Matthew C. Perry det amerikanske flagg på Cayo Hueso (Key West) og erklærte at øya tilhørte USA. Ingen protester kom og Florida Keys ble amerikansk eiendom. Perry omdøpte Cay Hueso til Thompson's Island etter marineminister Smith Thompson. I 1823 ble Key West overtatt av den hardtstyrende kommandøren David Porter for å gjøre slutt på pirat- og slaveskipsaktivitet der. John W. Simonton, som agiterte for å opprette en marinebase, inndelte øya i områder og solgte tre udelte fjerdeparter av hvert til 'grunnleggere'. Fort Taylor ble bygd fra 1845 til 1866. I 1852 ble den første kirken på Key West bygd.

Fra 1830 til utbruddet av den amerikanske borgerkrigen i 1861 var Key West et viktig senter for produksjon av havsalt, som sammen med skipsberging, fiske og skilpaddefangst var viktige næringer på 1800-tallet. Under borgerkrigen var Key West en utpost for unionen på grunn av marinebasen mens Florida for øvrig var en del av konføderasjonen. Bygging av to andre fort tilnyttet Fort Taylor begynte i 1861. Øyas fastboende sympatiserte imidlertid med konføderasjonen. Under Cubas kamper for uavhengighet i 1860- og 1870-årene søkte mange kubanere tilflukt på Key West. En brann i 1886 ødela flere hundre bygninger der.

Key Wests relative isolasjon ble brutt i 1912 da Overseas Railway, en forlengelse av Florida East Coast Railway, ga forbindelse med fastlandet. Jernbanelinjen ble nedlagt etter at store deler av den ble ødelagt av Great Labor Day-orkanen i september 1935. Siden 1950-tallet har motorveien U. S. Route 1 (US 1) forbundet Key West med de øvrige Florida Keys og fastlandet. Flyforbindelsen mellom Key West og Havanna på Cuba ble brutt etter den kubanske revolusjon i 1959. I 1982 ble den selverklærte mikronasjonen Conch Republic utropt fra Key West som en protest mot en amerikansk grensekontrollblokade på US 1.

I 2017 gjorde orkanen Irma betydelig materiell skade.

Navn

Det opprinnelige navnet var Cayo Hueso (spansk for ‘beinøya, beinrevet’) fordi det angivelig lå beinrester der etter tidligere innfødte, som brukte øya til gravplass. Engelsktalende syntes uttalen lød som Key West, som ble permanent navn. I dag viser 'West' til øyas og byens posisjon som den vestligste av Florida Keys.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg