Karl Johan Hallaråker

Faktaboks

Karl Johan Hallaråker
Født
10. juni 1944, Strandebarm

Artikkelstart

Karl Johan Hallaråker er en norsk teolog og indremisjonsleder med forankring i norsk indremisjon og bedehus-miljøer. Han har vært en av de fremste talsmenn for lavkirkelig konservativ-evangelisk luthersk kristendom, for aktiv støtte til Israel og et kristent verdiengasjement i politikken.

Hallaråker har stått sentralt i en rekke kristne organisasjoner og har hatt en rekke tillitsverv innen misjon, kirke og politikk. Partipolitisk har han tilhørt Kristelig Folkeparti. Der har han vært med i sentralstyret og kirkepolitisk utvalg.

Forfatter og ideolog

Som forfatter og samfunnsdebattant har Hallaråker mest henvendt seg til indremisjonsmiljøet. Han har utgitt en rekke bøker blant titlene er Kristen politisk tenking, Handbok for bedehuset og Israel i aktuelt og profetisk lys.

Bakgrunn

Hallaråker ble utdannet som teolog i 1970 og ble prest i Den norske kirke i 1971. I årene 1971–1979 var han prest i Finnås, i 1980–1983 lærer ved Indremisjonsselskapets bibelskole i Oslo, i 1983–1996 rektor ved Bibelskolen på Bildøy ved Bergen, og fra 1996 generalsekretær for Vestlandske Indremisjonsforbund, som i 2000 skiftet navn til Indremisjonsforbundet. Han fortsatte som leder til 2009, og er stadig tilknyttet bevegelsen.

Hallaråker var styreformann ved Norsk Lærerakademi i 1988–1991, styreformann i For Livsrett og Menneskeverd i 1991–1995, medlem av Verdikommisjonens råd i 1998–2001, formann i koordineringsutvalget for europeisk indremisjon fra 2003 og formann i Nordisk indremisjonsforbund i 2004–2006.

Ytremisjon og indremisjon

Hallaråkers syn på misjon er at indremisjonen er nødvendig for å å ha menigheter og forsamlinger hjemme som forsvarer de kristne verdiene, og som gir grunnlag for et kristent miljø som kan spre evangeliet. Et slikt miljø mener han er grunnlaget for å kunne drive ytremisjonen.

Hallaråkers syn er videre at alt kristent liv må være forankret i kristne fellesskap, og bedehusmiljøene har vært og er en viktig del av fundamentet.

Teologisk plattform

Hallaråker har et fundament i konservativ-evangelisk luthersk kristendom. Han har tatt avstand fra kristne miljøer som er preget av karismatisk vekkelse og av kristen tro basert på øyeblikkets følelser. En av de gruppene som har følt seg angrepet av hans holdninger her har vært Baptistsamfunnet.

Ikke desto mindre har han inntatt standpunkter som også har ført til at han har fått negative reaksjoner fra andre i indremisjonsmiljøet. Etter at han roste Bispemøtets enstemmige vedtak om innføring av ny vigselsliturgi for likekjønnede par, ble han anklaget for å medvirke til «snikinnføring av liberal teologi i bedehusbevegelsen».

Hans standpunkt i Midtøsten-konflikten, der han har stått fram som forsvarer av Israel, har også satt ham i et motsetningsforhold til kristne miljøer som har vært negative til den israelske politikken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hallaråker, Karl Johan (2009). Kristen politisk tenking. Bergen: Sambåndet.
  • Hallaråker, Karl Johan (2008). Jerusalem – og/eller al-Quds. Bergen: Sambåndet.
  • Hallaråker, Karl Johan (2006). Guds bustad er hos menneskene. Bergen:Sambåndet.
  • Hallaråker, Karl Johan (2004). Israel i aktuelt og profetisk lys.Bergen: Sambåndet.
  • Hallaråker, Karl Johan (2002). Handbok for bedehuset. Bergen:Sambåndet.
  • Hallaråker, Karl Johan (1983). I de siste tider: hovedlinjer i 2. Timoteusbrev. Oslo: Lunde.
  • Hallaråker, Karl Johan (1981). Bedehus, heim og misjonsstasjon: om lekmannsrørsla sine ideal og det Vestlandske indremisjonsforbund sin profil. Bergen: Vestlandske indremisjonsforbund
  • Holbek, Jan Arild (2018, 4/6). Hallaråker kan bli boikottet av sine egne. Vårt Land https://www.vl.no/nyhet/hallaraker-kan-bli-boikottet
  • Kleppa, Johannes og Odland, Paul (1998). Ordets folk: Det Vestlandske indremisjonsforbund 1898-1998. Straume: Sambåndet.
  • Seland, Bjørg (2015). 1800- og 1900-tallets religiøse bevegelser – Historiografiske perspektiver på forskning og formidling. Historisk tidsskrift, 2015(03), side 419-453.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg