Hovedorganisasjon er en vanlig betegnelse på de store organisasjonene på toppnivå i arbeidslivet, både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. En hovedorganisasjon har gjerne en betydelig størrelse.

Hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden omfatter flere fagforbund eller fagforeninger som de forhandler for om opprettelse av ulike typer tariffavtaler på overordnede nivåer, for eksempel hovedavtaler, overenskomster og hovedtariffavtaler.

Hovedorganisasjonene på arbeidsgiversiden i privat sektor omfatter også flere underorganisasjoner. Disse kalles gjerne landsforeninger.

Det er vanlig å regne Landsorganisasjonen i Norge (LO), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Unio og Akademikerne som hovedorganisasjoner på arbeidstakersiden, mens Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Spekter, KS, og Virke er hovedorganisasjoner på arbeidsgiversiden i privat og kommunal sektor. Også Finans Norge er ut 2022 hovedorganisasjon på arbeidstakersiden, men går fra 1. januar 2023 inn i Næringslivets Hovedorganisasjon som en landsforening.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg