Lønnsforhandling, forhandling om lønn mellom en eller flere arbeidstakere eller deres organisasjoner på den ene siden og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverorganisasjon på den andre siden. De store lønnsforhandlingene kan på det meste omfatte hele Landsorganisasjonen i Norge (LO) eller en annen stor fagforening på den ene siden, og hele Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) eller en annen stor arbeidsgiverforening på den andre siden. Det fins da tariffavtaler som bestemmer hvordan forhandlingene skal foregå.

I forhandlingene mellom partene i arbeidslivet er forhandlinger om lønn bare en del. Tariffavtalene mellom de store organisasjonene omfatter i tillegg til lønn også bestemmelser om blant annet arbeidstid, medbestemmelse, permisjoner, permittering, ferie og annet. Normalt er det såkalt hovedoppgjør mellom partene annethvert år. Da forhandles det om hele tariffavtalen, ikke bare lønnsbestemmelsene. I årene imellom er det såkalte mellomoppgjør. Da er det bare lønn som er til forhandling, så da er det en ren lønnsforhandling. Et eksempel på et slikt mellomoppgjør, som bare dreide seg om lønn, var tariffoppgjøret i 2023, som endte i en omfattende, men kortvarig streik.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg