forhandlingssammenslutning

En forhandlingssammenslutning er en sammenslutning av fagforbund som forhandler innenfor kommunal sektor.

Forbundene i en forhandlingssammenslutning kommer som regel fra samme hovedorganisasjon, men dette er ikke noe krav. For tiden (2022) er det de fire store hovedorganisasjonene selv, det vil si LO kommune, YS Kommune, Unio og Akademikerne kommune, som er forhandlingssammenslutninger.

Sammenslutningenes oppgave er å fremme krav i forhandlingene om den kommunale hovedavtalen, hovedtariffavtalen og sentrale generelle særavtaler samt å lede forhandlingene til og med meklingsfasen. Det er imidlertid opp til det enkelte fagforbundet å anbefale, godta eller forkaste et forslag til ny tariffavtale. Det er også det enkelte forbundet, og ikke forhandlingssammenslutningene, som blir part i avtalene. På arbeidsgiversiden er det derimot KS som er både forhandlingspart og avtalepart. Også lokalt brukes modellen med forhandlingssammenslutninger i utstrakt grad, jf. Hovedavtalen for KS-området § 4-5.

Ordningen med forhandlinger mellom KS og forhandlingssammenslutningene er felles for hele kommunal sektor unntatt Oslo. Oslo kommune er eget tariffområde, men har en forhandlingsordning som ligner på den i KS-området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg