John Garang de Mabior, sudansk (sør-sudansk) politiker og frigjøringsleder. Utdannet innen økonomi ved Grinnell College, Iowa, USA 1969, deretter i jordbruksøkonomi fra University of Dar es Salaam, Tanzania, hvoretter han vendte tilbake til Sudan og engasjerte seg i motstandsgruppen Anyanya, i den første frigjøringskrigen. Sluttet seg som følge av fredsavtalen, den sk. Addida Abeba-overenskomsten til den integrerte sudanske hæren 1972, hvor han bl.a. fikk utdanning ved Ft Benning, Georgia, USA, og steg i gradene til oberst. Fortsatte sin akademiske utdanning gjennom en doktorgrad ved Iowa State University, USA, med en studie av jordbruksutviklingen i Sør-Sudan, inkl. den viktige Jonglei-kanalen.

Da han 1983, som oberst i regjeringshæren, ble sendt til Sør-Sudan for å bistå i å slå ned opprøret der, gikk han ut og sluttet seg til motstandskampen. Grunnla 1983 frigjøringsbevegelsen Sudanese People's Liberation Movement (SPLM) og dens militære gren, Sudanese People's Liberation Army (SPLA), som han ledet til sin død 2005. Det var motstand mot ham og hans linje innad i SPLM/A, og forsøk bl.a. 1991 på å fjerne ham. Etter en periode med intern strid, også militært, gjenvant han kontrollen med bevegelsen 1995.

Garang var instrumental i fredsprosessen som førte til inngåelse av fredsavtalen 2005. Som følge av denne ble Garang president i det autonome Sør-Sudan og første visepresident i republikken Sudan. Garang omkom da helikopteret som brakte ham tilbake til Sør-Sudan fra et møte med Ugandas president 30. juli 2005 styrtet. Garang var kristen, og tilhørte dinka-folket; begge deler av politisk betydning i Sudan.

Garang var den fremste eksponent i den sørsudanske politiske ledelsen for ett forent Sudan under demokratisk og representativt styre, og med like muligheter for alle regioner - et 'nytt Sudan'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.