Salva Kiir Mayardit

Faktaboks

Salva Kiir Mayardit
Født
1951, Akon
Salva Kiir Mayardit har vært president i republikken Sør-Sudan siden den ble selvstendig i 2011, og er en av lederne som nå har ført det unge landet inn i en borgerkrig. Foto fra 2013.
Av /NTB Scanppix.

Artikkelstart

Salva Kiir Mayardit er en sør-sudansk politiker og tidligere frigjøringsleder. Han har vært president i republikken Sør-Sudan siden den ble selvstendig i 2011, og Salva Kiir er en av lederne som nå har ført det unge landet inn i en borgerkrig.

Salva Kiir er kristen og tilhører dinka-folket, og begge deler er av politisk betydning i Sør-Sudan. Han var en vesentlig bidragsyter til den militære motstandskampen i Sør-Sudan og hadde betydelige krigserfaring – mer enn den tidligere lederen for frigjøringsbevegelsen Sudanese People's Liberation Movement (SPLM), John Garang. Salva Kiir overtok ledervervet for frigjøringsbevegelsen ved Garangs død i 2005.

Bakgrunn

Foto fra 2005.
Av .

Salva Kiir sluttet seg som ung til den sør-sudanske militsgruppen Anyanya, som hadde startet den militære motstanden mot Sudans regjering på 1960-tallet i det som skulle bli den første borgekrigen i Sudan. Som følge av fredsavtalen inngått i Addis Abeba i 1972, gikk Salva Kiir inn i Den forente sudanske hæren, hvor han steg i gradene til oberstløytnant.

Ved utbruddet av den andre borgerkrigen i Sudan i 1983 forlot han hæren. Han sluttet seg til John Garang, som også hadde gått ut av hæren og dannet frigjøringsbevegelsen Sudanese People's Liberation Movement (SPLM), med den militære delen Sudanese People's Liberation Army (SPLA). Salva Kiir ble deretter militær leder i SPLA.

Gjennom 1980- og 1990-tallet var Salva Kiir en av topplederne i SPLM/A, i posisjoner som ansvarlig for etterretning så vel som for innenriks- og utenriksanliggender. Under konfliktene innad i frigjøringsbevegelsen på 1990-tallet var han en av lederne som brakte partene sammen.

I 1997 ble han visepresident i SPLM, og fra 2005 var han president.

Vise-president i Sudan

Salva Kiir var en sentral deltaker i fredsforhandlingene med den sudanske regjeringen og ble visepresident i den sør-sudanske autonome republikken i 2005, og han var også første visepresident i Sudan i perioden fra fredsavtalen i 2005 til selvstendigheten i 2011. Samtidig fremsto han som talsmann for Sør-Sudans selvstendighet, etter at han tok over etter Garang, som hadde argumentert for et fortsatt forent, demokratisk Sudan.

President i Sør-Sudan

Fra 9. juli 2011 har Salva Kiir vært den første presidenten i den selvstendige staten Sør-Sudan. Som statsleder markerte han seg først som en reformator, og han tok til orde for forsoning med nord. Tomm Kristiansen var en av hans rådgivere fra 2006 til 2008.

I 2013 førte en konflikt mellom Salva Kiir og visepresident Riek Machar til en voldsbølge som innledet borgerkrigen i Sør-Sudan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg