Nuer i Juba
Nuergutter i Juba i 2011. Arrene i pannen (gaar) viser at de har blitt initiert i voksenlivet.

Nuer er en etnisk gruppe i Sør-Sudan. Nuerland omfatter sumpområdene Sudd og Machar, samt de omkringliggende savanneområdene sør for elvene Bahr al-Ghazal og Den hvite Nilen. De snakker et nilotisk språk som tilhører Den nilo-sahariske språkfamilien. Nuerne teller anslagsvis 1,8 millioner (2006).

Faktaboks

Uttale
nˈuer

Kvegholdet har en helt sentral posisjon i samfunnet, både økonomisk, sosialt og religiøst. Nuerne er særdeles opptatt av kvegets skjønnhet, og den estetiske vektleggingen gjør at de fineste dyrene nærmest blir betraktet som vakre skulpturer. Det drives også jordbruk og fiske.

Nuerne lever et halvnomadisk liv, tilpasset elvens periodiske oversvømming av slettelandet omkring. De har aldri hatt noe felles politisk overhode. Ved hjelp av et fleksibelt system med midlertidige føderasjoner av varierende størrelse var de likevel lenge i stand til å motstå arabisk og britisk inntrengning. Forskjellige utviklingstiltak og de senere tiårs borgerkrig i Sør-Sudan har ført til mange endringer for dem.

I sosialantropologisk litteratur har nuerne lenge vært kjent gjennom E. E. Evans-Pritchards studier av deres samfunn som i de senere år har blitt komplementert av Sharon E. Hutchinsons studier av hvordan nuerne håndterer penger, krig og staten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Evans-Pritchard, E. E. 1940: The Nuer. A description of the modes of livelihood and political institutions of a Nilotic people.
  • Hutchinson, S. E. 1996: Nuer dilemmas. Coping with money, war, and the state.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg