Faktaboks

Riek Machar

Riek Machar Teny Dhurgon

Født
1950
Riek Machar

Riek Machar var visepresident i den nyopprettede staten Sør-Sudan fra 2011 til 2013. Da ble han og resten av regjeringen kastet av den sittende presidenten Salva Kiir. Årsaken skal ha vært at Riek Machar uttrykte ønsker om å være presidentkandidat ved valget i 2015. Foto fra 2014.

Av /NTB Scanpix.

Riek Machar er en sør-sudansk politiker. Han var visepresident i den nyopprettede staten Sør-Sudan fra 2011 til 2013. Da ble han og resten av regjeringen kastet av den sittende presidenten Salva Kiir. Årsaken skal ha vært at Riek Machar uttrykte ønsker om å være presidentkandidat ved valget i 2015. I desember 2013 beskyldte Salva Kiir Riek Machar for å ha oppfordret hæren til å gjennomføre et statskupp for å avsette presidenten. Dette utviklet seg raskt til en borgerkrig langs etniske skillelinjer. Riek Machar står i spissen for opprørske nuere, og Salva Kiir, som er dinka, leder regjeringshæren.

Biografi

Riek Machar tilhører den etniske gruppen nuer. Han tok en ingeniørutdannelse ved Universitetet i Khartoum og doktorgrad ved Bradford polytekniske høyskole i Storbritannia.

På invitasjon fra den libyske statssjefen Muammar Gaddafi reiste Machar til Addis Abeba for å treffe den sudanske frigjøringslederen John Garang i 1983. Machar ble med Garang i opprettelsen av den sørsudanske opprørsbevegelsen SPLM/SPLA. Etter å ha blitt marginalisert av Garang brøt Machar med denne gruppen i 1991, og Machar dannet sammen med to andre høytstående SPLA-kommandanter (Lam Akol og Gordon Kong) sin egen opprørsgruppe, SPLA-Nasir, som kjempet mot Garangs bevegelse. I 1997 inngikk Machar en avtale med regimet i Khartoum om å bli kvitt Garang, men uten at det lyktes. En forsoning mellom Garang og Machar i 2002 var en forutsetning for å oppnå fred og uavhengighet for Sør-Sudan.

Familie

Machar giftet seg med Angelina Teny i 1981, og sammen har de fire barn. Machar ble kjent i Vesten da han giftet seg med Emma McCune, en britisk hjelpearbeider, i 1991. Hun døde i en bilulykke i Nairobi i 1993 mens hun ventet deres første barn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Deborah Scroggins: Emmas krig. En bistandsarbeid og en krigsherre, radikal islamisme og oljepolitikk – en sann historie om kjærlighet, svik og død i Sudan (2006).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg