Riek Machar var visepresident i den nyopprettede staten Sør-Sudan fra 2011 til 2013. Da ble han og resten av regjeringen kastet av den sittende presidenten Salva Kiir. Årsaken skal være at Riek Machar uttrykte ønsker om å være presidentkandidat ved valget i 2015. I desember 2013 beskyldte Salva Kiir Riek Machar for å ha oppfordret hæren til å gjennomføre et statskupp for å avsette presidenten. Dette utviklet seg raskt til en borgerkrig langs etniske skillelinjer. Riek Machar står i spissen for opprørske nuere, og Salva Kiir som er dinka leder regjeringshæren. 

Riek Machar tilhører den etniske gruppen nuer. Han tok en ingeniørutdannelse ved Universitetet i Khartoum og doktorgrad ved Bradford polytekniske høyskole i Storbritannia. 

På invitasjon fra Gaddafi reiste Machar til Addis Abeba for å treffe John Garang i 1983. Machar ble med Garang i opprettelsen av den sørsudanske opprørsbevegelsen SPLM/SPLA. Etter å ha blitt marginalisert av Garang brøt Machar med denne gruppen i 1991, og Machar dannet sammen med to andre høytstående SPLA-kommandanter (Lam Akol og Gordon Kong) sin egen opprørsgruppe, SPLA-Nasir som kjempet mot Garangs bevegelse. I 1997 inngikk Machar en avtale med regimet i Khartoum om å bli kvitt Garang, men uten at det lyktes. En forsoning mellom Garang og Machar i 2002 var en forutsetning for å oppnå fred og uavhengighet for Sør-Sudan.

Machar giftet seg med Angelina Teny i 1981 og sammen har de fire barn. Machar ble kjent i Vesten da han giftet seg med Emma McCune, en britisk hjelpearbeider, i 1991. Hun døde i en bilulykke i Nairobi i 1993 mens hun ventet deres første barn.

Deborah Scroggins: Emmas krig. En bistandsarbeid og en krigsherre, radikal islamisme og oljepolitikk - en sann historie om kjærlighet, svik og død i Sudan (2006).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.