Riek Machar var visepresident i den nyopprettede staten Sør-Sudan fra 2011 til 2013. Da ble han og resten av regjeringen kastet av den sittende presidenten Salva Kiir. Årsaken skal være at Riek Machar uttrykte ønsker om å være presidentkandidat ved valget i 2015. I desember 2013 beskyldte Salva Kiir Riek Machar for å ha oppfordret hæren til å gjennomføre et statskupp for å avsette presidenten. Dette utviklet seg raskt til en borgerkrig langs etniske skillelinjer. Riek Machar står i spissen for opprørske nuere, og Salva Kiir som er dinka leder regjeringshæren. 

Riek Machar tilhører den etniske gruppen nuer. Han tok en ingeniørutdannelse ved Universitetet i Khartoum og doktorgrad ved Bradford polytekniske høyskole i Storbritannia. 

På invitasjon fra Gaddafi reiste Machar til Addis Abeba for å treffe John Garang i 1983. Machar ble med Garang i opprettelsen av den sørsudanske opprørsbevegelsen SPLM/SPLA. Etter å ha blitt marginalisert av Garang brøt Machar med denne gruppen i 1991, og Machar dannet sammen med to andre høytstående SPLA-kommandanter (Lam Akol og Gordon Kong) sin egen opprørsgruppe, SPLA-Nasir som kjempet mot Garangs bevegelse. I 1997 inngikk Machar en avtale med regimet i Khartoum om å bli kvitt Garang, men uten at det lyktes. En forsoning mellom Garang og Machar i 2002 var en forutsetning for å oppnå fred og uavhengighet for Sør-Sudan.

Machar giftet seg med Angelina Teny i 1981 og sammen har de fire barn. Machar ble kjent i Vesten da han giftet seg med Emma McCune, en britisk hjelpearbeider, i 1991. Hun døde i en bilulykke i Nairobi i 1993 mens hun ventet deres første barn.

Deborah Scroggins: Emmas krig. En bistandsarbeid og en krigsherre, radikal islamisme og oljepolitikk - en sann historie om kjærlighet, svik og død i Sudan (2006).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.