Riek Machar

Faktaboks

Riek Machar

Riek Machar Teny Dhurgon

Født
1950

Riek Machar var visepresident i den nyopprettede staten Sør-Sudan fra 2011 til 2013. Da ble han og resten av regjeringen kastet av den sittende presidenten Salva Kiir. Årsaken skal ha vært at Riek Machar uttrykte ønsker om å være presidentkandidat ved valget i 2015. Foto fra 2014.

Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Riek Machar er en sør-sudansk politiker. Han var visepresident i den nyopprettede staten Sør-Sudan fra 2011 til 2013. Da ble han og resten av regjeringen kastet av den sittende presidenten Salva Kiir. Årsaken skal ha vært at Riek Machar uttrykte ønsker om å være presidentkandidat ved valget i 2015. I desember 2013 beskyldte Salva Kiir Riek Machar for å ha oppfordret hæren til å gjennomføre et statskupp for å avsette presidenten. Dette utviklet seg raskt til en borgerkrig langs etniske skillelinjer. Riek Machar står i spissen for opprørske nuere, og Salva Kiir, som er dinka, leder regjeringshæren.

Biografi

Riek Machar tilhører den etniske gruppen nuer. Han tok en ingeniørutdannelse ved Universitetet i Khartoum og doktorgrad ved Bradford polytekniske høyskole i Storbritannia.

På invitasjon fra den libyske statssjefen Muammar Gaddafi reiste Machar til Addis Abeba for å treffe den sudanske frigjøringslederen John Garang i 1983. Machar ble med Garang i opprettelsen av den sørsudanske opprørsbevegelsen SPLM/SPLA. Etter å ha blitt marginalisert av Garang brøt Machar med denne gruppen i 1991, og Machar dannet sammen med to andre høytstående SPLA-kommandanter (Lam Akol og Gordon Kong) sin egen opprørsgruppe, SPLA-Nasir, som kjempet mot Garangs bevegelse. I 1997 inngikk Machar en avtale med regimet i Khartoum om å bli kvitt Garang, men uten at det lyktes. En forsoning mellom Garang og Machar i 2002 var en forutsetning for å oppnå fred og uavhengighet for Sør-Sudan.

Familie

Machar giftet seg med Angelina Teny i 1981, og sammen har de fire barn. Machar ble kjent i Vesten da han giftet seg med Emma McCune, en britisk hjelpearbeider, i 1991. Hun døde i en bilulykke i Nairobi i 1993 mens hun ventet deres første barn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Deborah Scroggins: Emmas krig. En bistandsarbeid og en krigsherre, radikal islamisme og oljepolitikk – en sann historie om kjærlighet, svik og død i Sudan (2006).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg