Johanna

Pave Johanna føder et barn. Illustrasjon fra den tyske oversettelsen av De mulieribus claris («Berømte kvinner»), trykt av Johannes Zainer, 1474.
Av /De mulieribus claris.
Lisens: CC BY 2.0

Johanna, etter sagnet en kvinnelig pave. Historier forteller at hun ble valgt til pave etter Leo 4 i 855 under navnet Johannes Angelicus.

Faktaboks

Også kjent som

Ioanna

engelsk Joan

Fortellingen om en kvinnelig pave dukket først opp midt på 1200-tallet i Chronica universalis mettensis, som tilskrives Jean de Mailly. Historien finnes i ulike utforminger, mest kjent i versjonen presentert av Martin fra Troppau i Chronicon (cirka 1277). Han forteller om en pike fra Mainz som studerte i Aten mens hun skjulte at hun var kvinne. Hun kom deretter til Roma, og på grunn av sin lærdom ble hun valgt til pave i 855. Etter å ha styrt i to år, fødte hun et barn under en prosesjon til Laterankirken. Hun døde og ble begravd på stedet.

Historien ble allment trodd frem til 1500-tallet, og er blitt gjentatt til vår tid, til tross for at flere forskere så tidlig som på 1400-tallet, og senere på 1500-tallet, påviste at den var uhistorisk. Opphavet til historien kan være en antikk statue med et guttebarn og en misforstått innskrift i en gate som var så trang at de pavelige prosesjoner unngikk den.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg