En avledning er innen språkvitenskapen et ord som er dannet av en rot og et avledningsmorfem eller affiks. Ordet avledning kan også vise til den prosessen som danner avledninger.

I norsk dannes avledninger både med prefikser og suffikser. Eksempler på avledninger med prefiks er avledningen innføre av verbet føre eller avledningen uferdig av adjektivet ferdig. Eksempler på avledninger med suffiks er adjektivet morsom avledet av substantivet moro eller substantivet dumskap avledet av adjektivet dum. Som vi ser i eksemplene, danner avledningssuffikser ofte nye ord som tilhører en annen ordklasse enn grunnordet.

I mange tilfeller innebærer avledning en lydforandring, som verbet dømme, avledet av substantivet dom. Avledning kan også forekomme uten å tillegge noe affiks, som verbet fiske av substantivet fisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg