Folketallet på Jamaica ble i 2013 beregnet til 2 715 000. Den årlige befolkningstilveksten er beregnet til 0 %. Fødselshyppigheten har sunket fra omkring 40 ‰ i 1960-årene til 15 ‰ i 2012, delvis som følge av familieplanlegging. Ved midten av 1980-årene var nærmere 40 % av befolkningen under 15 år, i 2013 var andelen sunket til 27 %. Utvandringen er stor, særlig på grunn av stor arbeidsledighet. Det lever i dag jamaicanere utenfor Jamaica enn på Jamaica (Globalis 2015). De fleste emigrerer til Storbritannia, USA og Canada.

Jamaica var opprinnelig befolket av arawaker. Etter den spanske koloniseringen ble denne befolkningen dramatisk redusert. Fra siste del av 1600-tallet foregikk en betydelig import av slaver fra Afrika, og dagens befolkning er i stor grad etterkommere av disse og innvandrere fra Europa og Asia, særlig Japan og Kina. Jamaica har således, som ellers i Karibia, en etnisk svært blandet befolkning.

Befolkningen er meget ujevnt fordelt på øya. Kystslettene og fjelldalene er svært tett befolket, mens kalkplatåene har en lav befolkningstetthet. Som følge av flytting fra landsbygda bor en stadig økende andel av befolkningen i byer (1960 31 %, 2014 54 %). Største byer er hovedstaden Kingston, Spanish Town, Portmore og Montego Bay.

Om lag 80 % av befolkningen regnes som kristne, ca. 70 % protestanter og 11 % katolikker. Kristendommen har sterke innslag av vestafrikanske religioner, blant annet gjennom kumina, en folkereligion som ble utviklet i slavetiden. Jamaicas folkereligiøsitet er preget av rastafari-bevegelsen, som også er nært knyttet til kristendommen. Keiser Haile Selassie av Etiopia (Ras Tafari) blir sett på som frelsesskikkelse.

Offisielt språk er engelsk. Omgangsspråket (patwa) er et kreolspråk med ordforråd hovedsakelig fra engelsk, men med mange lånord fra vestafrikanske språk og med særegen uttale. Som skriftspråk og administrasjonsspråk brukes standard engelsk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.