Rastafari Oracabessa
Jamaicas folkereligiøsitet er preget av rastafari-bevegelsen, som også er nært knyttet til kristendommen. En rastafaritilhenger utenfor en restaurant på Jamaica.
Av /Hemis.
St. Mary Parish Church i Port Maria
St. Mary Parish Church i Port Maria er en anglikansk kirke som ble bygd på 1800-tallet.

Folketallet på Jamaica ble i 2021 beregnet til 2 816 600. Den årlige befolkningstilveksten er beregnet til 0,06 prosent. Fødselshyppigheten har sunket fra omkring 40 promille i 1960-årene til 16 promille i 2021, delvis som følge av familieplanlegging. Hver kvinne får i gjennomsnitt 2,06 barn. Forventet levealder er 73,7 år for menn og 77,3 år for kvinner (2021).

Ved midten av 1980-årene var nærmere 40 prosent av befolkningen under 15 år, i 2020 var andelen sunket til 25 prosent. Utvandringen er stor, særlig på grunn av stor arbeidsledighet. Det estimeres at 1,3 millioner jamaicanskfødte – minst 36,1 prosent av befolkningen – bor i utlandet (FN, 2018). De fleste emigrerer til USA, Storbritannia og Canada.

Jamaica var opprinnelig befolket av arawaker. Etter den spanske koloniseringen ble denne befolkningen dramatisk redusert. Fra siste del av 1600-tallet foregikk en betydelig import av slaver fra Afrika, og dagens befolkning er i stor grad etterkommere av disse og innvandrere fra Europa og Asia, særlig Japan og Kina. Jamaica har således, som ellers i Karibia, en etnisk svært blandet befolkning.

Befolkningen er meget ujevnt fordelt på øya. Kystslettene og fjelldalene er svært tett befolket, mens kalkplatåene har en lav befolkningstetthet. Som følge av flytting fra landsbygda bor en stadig økende andel av befolkningen i byer (31 prosent i 1960, 57 prosent i 2021). Største byer er hovedstaden Kingston, Spanish Town, Portmore og Montego Bay.

Religion

Rundt 68 prosent av befolkningen regnes som kristne, 66 prosent protestanter tilhørende ulike retninger og 2 prosent katolikker. Kristendommen har sterke innslag av vestafrikanske religioner, blant annet gjennom kumina, en folkereligion som ble utviklet i slavetiden. Jamaicas folkereligiøsitet er preget av rastafari-bevegelsen, som også er nært knyttet til kristendommen. Keiser Haile Selassie av Etiopia (Ras Tafari) blir sett på som frelserskikkelse.

Språk

Offisielt språk er engelsk. Omgangsspråket (patwa) er et kreolspråk med ordforråd hovedsakelig fra engelsk, men med mange lånord fra vestafrikanske språk og med særegen uttale. Som skriftspråk og administrasjonsspråk brukes standard engelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lalla, Barbara og D'Costa, Jean (2009): Language in Exile: Three Hundred Years of Jamaican Creole. The University of Alabama Press. ISBN 978-0817355654

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg